14 aprilie, 2023

Danemarca se va retrage din Tratatul Cartei Energiei (TEC), deoarece acesta creează mai multe incertitudini cu privire la investițiile energetice decât certitudini, a anunțat joi guvernul danez.

Guvernul danez a anunțat joi că se va retrage din Tratatul Cartei Energiei (TEC) deoarece ar creea mai multe incertitudini cu privire la investițiile în domeniul energetic decât certitudini.

Guvernul de la Copenhaga a anunțat joi că a decis să se retragă din acordul comercial și de protecție a investițiilor care urmărește să asigure condiții-cadru comune și să atragă investiții private transfrontaliere în sectorul energetic, protejând atât investițiile „verzi”, cât și cele pe bază de combustibili fosili.


„Protecția investițiilor energetice pe bază de combustibili fosili a ridicat provocat preocupări în unele țări în contextul tranziției la energii regenerabile. Prin urmare, mai multe țări UE au decis să renunțe la TEC”, afirmă Ministerul danez al Climei, Energiei și Utilităților într-un comunicat de presă.

Danemarca se alătură, astfel, altor țări din Uniunea Europeană care și-au exprimat anul trecut intenția de a părăsi tratatul, precum Germania, Polonia, Spania, Țările de Jos sau Franța, pentru care decizia de retragere din TEC va intra în vigoare în decembrie 2023.

„În general, Tratatul Cartei Energiei creează mai multă incertitudine cu privire la investiții decât certitudine”, a declarat ministrul Climei, Energiei și Utilităților, Lars Aagaard.

„Avem un cadru în legislația daneză cât și în alte tratate internaționale care îi protejează investitorii care dezvolta în siguranță proiecte energetice „verzi” atât în Danemarca, cât și în alte țări.”


În ultimii ani au fost în derulare negocieri cu privire la o posibilă modernizare a tratatului, dar pe care țările semnatare o consideră insuficientă. În prezent este incert dacă modernizarea mai poate fi implementată.

decizie finală cu privire la retragerea Danemarcei din TEC va trebui să primească acordul parlamentului danez.

Tratatul Cartei Energiei

Tratatul Cartei Energiei a fost semnat în decembrie 1994 și a intrat în vigoare în aprilie 1998. În prezent sunt 53 de membri, printre care se numără Uniunea Europeană și Euroatom. România și Republica Moldova se numără și ele printre statele semnatare ale tratatului.

Tratatul Cartei Energiei își propune să ofere un cadru multilateral pentru cooperarea energetică, în conformitate cu dreptul internațional. El este conceput pentru a promova securitatea energetică prin funcționarea unor piețe energetice mai deschise și mai competitive, respectând în același timp principiile dezvoltării durabile și suveranității națiunilor asupra resurselor energetice.

Articolele tratatului se concentrează pe patru domenii mari:

• protecția investițiilor străine, bazată pe extinderea tratamentului național, sau a tratamentului națiunii celei mai favorizate  și protecție față de riscurile cheie necomerciale;

• condiții nediscriminatorii pentru comerțul cu materii prime energetice, produse și echipamente energitice, bazate pe regulamentul OMC, și prevederi pentru a asigura tranzitul energetic transfrontalier fiabil prin conducte, rețele electrice și alte mijloace de transport;

• soluționarea disputelor dintre statele participante și – în cazul investițiilor – între investitori și statele gazdă;

• promovarea eficienței energetice și minimizarea impactului asupra mediului prin producerea și utilizarea energiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: