2 ianuarie, 2012

Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy

Danemarca, ţară care nu face parte din zona euro, a preluat duminică preşedinţia semestrială a Uniunii Europene şi nu va influenţa negocierile pentru a scoate Europa din criză, potrivit presei daneze, citate de Reuters.

Acest lucru se va întâmpla „pe de o parte pentru că Danemarca nu este în euro. Şi pe de altă parte pentru că preşedinţia europeană nu mai are aceeaşi importanţă ca înainte”, a scris agenţia de presă Ritzau, potrivit Reuters citată de Mediafax.

„Din punct de vedere politic, va exista o slabă amprentă daneză asupra aspectului cooperării europene care, pentru moment, atrage atenţia”, conform Ritzau.


„Formal, Danemarca nu poate şi nici nu trebuie să rezolve criza euro. Premierul Helle Thorning-Schmidt şi ministrul Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, au afirmat însă că speră să poată crea o punte peste conflictul privind criza”, continuă agenţia daneză.

Dar cotidianul Sydsvenska apreciază că Danemarca va rămâne „un figurant în jocul puterii” la vârful crizei euro.

Danemarca îşi va „concentra energia politică pentru a avea o preşedinţie eficace în toate celelalte domenii în UE, unde miniştrii danezi vor fi invitaţi la masa negocierilor”, în special în domeniul mediului, care este o prioritate a programului danez, mai scrie Ritzau.

Preşedinţia europeană daneză va fi de asemenea ocazia de a „se face vizibilă” pe plan cultural, adaugă agenţia de presă.


Mica ţară scandinavă are un program cultural ambiţios şi organizează evenimente în toată Europa pentru a-şi promova producţia cinematografică şi muzicală de calitate.

Pe de altă parte, pe 5 decembrie 2011, prim-ministrul danez, Helle Thorning-Schmidt (social-democrată), aflat într-o vizită oficială la București, l-a asigurat pe omologul său roman, Emil Boc, de sprijinul Danemarcei pentru aderarea României la zona Schengen, în condițiile în care, cu ocazia negocierii programului de guvernare al regatului scandinav accederea Bucureștiului și a Sofiei în zona europeană de liberă circulație a obținut inclusiv consensul opoziției din parlamentul de la Copenhaga, cu îndeplinirea condițiilor tehnice.

”Am dat undă verde negocierii acestei chestiuni în guvern şi vă asigur că este un acord larg în Parlamentul danez, nu numai din partea Guvernului actual, dar şi a celui anterior. (…) Vă asigur că, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare, vom fi bucuroşi să fiţi în Schengen”, a spus premierul danez, la Palatul Victoria.

Danemarca a preluat președinția prin rotație a UE de la Polonia, care a fost precedată de Ungaria, toate cele trei țări aflându-se în afara zonei euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: