Dan Voiculescu, președintele fondator al Partidului Conservator, a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare cu executare de către judecătorii Tribunalului București, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prejudiciul în acest dosar a fost apreciat de procurori la peste 60 de milioane de euro.
Voiculescu a fost condamnadat pentru spălare de bani, iar în afara pedepsei cu închisoarea i s-au mai interzis și unele drepturi civile, transmite Mediafax.
De asemenea, instanța a decis confiscarea averii, pentru recuperarea prejudiciului. Așadar, dacă sentința va fi menținută de instanțele superioare, lui Dan Voiculescu i se vor confisca cele aproximativ 15 milioane de lei puse sub sechestru, precum și o casă de pe Șoseaua Kiseleff, potrivit Realitatea Tv.
Judecătorii au menținut sechestrele instuite pe averile tuturor condamnaților, pentru a se recupera măcar o parte din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro.
Decizia nu este definitivă, iar avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a anunțat că va face apel.
Gheorghe Mencinicopschi (pe atunci director general la ICA București) a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare.
Tot câte şase ani de închisoare cu executare au primit şi fostul ministru Sorin Pantiş (director general executiv la GRIVCO, în momentul privatizării), Corneliu Popa (director general și președinte al Consiliul de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, la vremea respectivă) şi Cătălin Sandu Jean (administratorul firmei din Grupul GRIVCO folosite pentru privatizare) .
Gheorghe Sin, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene au primit câte cinci ani de condamnare cu închisoare.
Sentința survine la cel de-al 60-lea termen al dosarului și după circa 1700 zile de la trimiterea în judecată. Traseul dosarului a fost unul sinuos, de la Tribunal la Înalta urte de casație și Justiție și apoi invers, după repetate demisii din Parlament ale lui Dan Voiculescu, care a fost senator.
Procurorii DNA au trimis dosarul în instanță, la Tribunalul Municipiului București (TMB), la începutul lunii decembrie 2008. De atunci, el s-a plimbat între TMB și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în funcție de calitatea de demnitar a lui Dan Voiculescu.
La 3 martie 2009, TMB și-a declinat competența, deoarece Dan Voiculescu devenise senator, la alegerile din noiembrie 2008.
În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.
În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.
În 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleşi în 9 decembrie. Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de “folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Alături de Voiculescu, au mai fost trimiși în judecată Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop.
Dan Voiculescu: E o nedreptate
Dan Voiculescu a scris pe blogul său, imediat după pronunțarea sentinței, că această condamnare este o nedreptate și o va ataca cu apel, pentru că are în continuare încredere în justiție.
El transmite și un mesaj, promițînd că nu dispare, ci va reveni, ”orice s-ar întâmpla”.
Mencinicopschi nu mai are încredere în justiție
Gheorghe Mencinicopschi va ataca și el sentința, dar nu mai are încredere în justiție.
El insistă că respectat toate procedurile standard de privatizare. Mai mult, a declarat el pentru Mediafax: „Nu am pus eu nimic din capul meu. Toate documentele de privatizare sunt la ADS. Privatizările s-au făcut clar după aceleaşi standarde, după aceleşi proceduri, şi nu diferit de la o instituţie la alta”, a mai spus Mencinicopschi.