Dacian Cioloş declară într-un interviu la RFI că organizaţia neguvernamentală pe care o va lansa alături de membri ai Guvernului pe care l-a condus ia în calcul “foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mişcare politică sau un partid politic”.
Fostul premier a vorbit pentru prima dată despre acest proiect în ianuarie când, făcând o vizită grupului USR nou intrat în Parlament, a anunțat că are în proiect lansarea unei ONG care își propune să colaboreze cu USR și cu PNL.
USR a primit cu interes acel anunț, iar PNL, prin vocea deputatului Mihai Voicu, a răspuns: Nu, mersi”.
Fostul premier a prezentat joi la RFI obiectivele ONG-ului pe care-l va lansa: “E o organizaţie neguvernamentală cu obiective politice, în măsura în care politică înseamnă să fi preocupat de viaţa cetăţii, de ceea ce se întâmplă în societate. Aş vrea în primul rând şi am vrea în primul rând, pentru că vor fi parte a acestei asociaţii, în momentul în care o vom lansa, mai mulţi dintre membrii fostului Guvern, la nivele diferite, aş vrea să continuăm să lucrăm pe anumite proiecte pe care le-am început cât am fost la guvernare şi care nouă ni se par importante ca ele să fie implementate şi în domeniul economic şi în domeniul social, în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii şi aşa mai departe”.
“Vom veni cu propuneri, inclusiv cu propuneri legislative, care să poată să fie susţinute de partide care sunt în Parlament. Vă amintesc că această platformă iniţial când am lansat-o şi când eram prim-ministru, ea a fost susţinută de Partidul Naţional Liberal, de Uniunea Salvaţi România, care sunt în Parlament, cu care ne dorim şi în perioada următoare o colaborare deschisă, onestă, sigur, nu numai cu cele două partide, orice partide care pornind de la principiile şi valorile pe care le-am susţinut în această platformă vor fi gata să lucreze cu noi, ca să facem aceste propuneri, să promovăm aceste propuneri, vom fi deschişi la acest gen de colaborare. Deci vom coagula, vom concentra competenţă tehnică, specifică, politică pe anumite domenii, pentru a veni atât cu propuneri care pot face obiectul unor propuneri legislative în Parlament, prin intermediul partidelor membre în Parlament, dar şi cu propuneri de proiecte care pot fi implementate în colaborare directă cu mediul de afaceri, cu alte organizaţii neguvernamentale care lucrează pe anumite domenii şi care au nevoie de această expertiză, pentru a putea implementa proiecte”, spune Dacian Cioloş.
Întrebat dacă l-ar interesa o colaborare de altă natură, mai strânsă, cu PNL, fostul prim-ministru a răspuns: “Dacă la un moment dat va fi o decizie în acest sens, o s-o anunţ. Deocamdată, nu am nimic conturat sau decis nici cu PNL-ul, nici cu USR-ul. Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic. Indiferent de opţiunea pe care o vom avea, obiectivul nostru este să putem contribui la un proiect politic credibil sau o alternativă politică credibilă pentru viitoarele alegeri, dar care să nu aştepte viitoarele alegeri, pentru a veni cu anumite propuneri care să poată să fie implementate până atunci”.
Întâlnirea din ianuarie 2017 a lui Dacian Cioloș cu grupul USR a fost descrisă de fostul ministru Cristian Ghinea. ”Ne-a mulțumit pentru susținere. A spus că rămâne implicat în spațiul public și că va sprijini USR cu resursele de oameni și de cunoștințe pe care le are. Îi mulțumim și noi. Eu îi mulțumesc în mod special, a fost o onoare să lucrez cu el. Povestea noastră e la început. PSD mereu pare imbatabil și mereu pierde apoi. Depinde de noi”, a scris deputatul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș.
Fostul premier a declarat, după întâlnirea de la grupul USR (formațiune politică în care sunt înscriși o serie de foști colaboratori ai săi la guvernare), că are în proiect lansarea unei ONG și că va propune și PNL să colaboreze cu această organizație.
„Intenționez să punem bazele unei asociații active. Va fi o asociație care va promova valorile Platformei România 100. Am nevoie de o analiză pentru a vedea cum pot eu, ca persoană, să fiu activ în viața publică. Le voi propune PNL și USR să colaboreze cu această organizație. Platforma România 100 a fost susținută în campanie de cele două partide. Când oamenii aud de politică se gândesc la corupție și la interese de grup. Asociația nu se va transforma într-un partid”, a anunțat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.
Un răspuns
Stimate,
d-le Ciolos,
1.Romania are nevoie de un „proiect de tara”, al carui obiectiv sa fie „reindustrializarea” – avind de 27 de ani, doar „proiecte politice noi, miscari noi si partide noi”, lipsite de orice proiecte economice concrete si operationale.Ce sa se mai faca cu alte si alte strategii ale platformei 100, care se vor adauga le cele 53 de strategii teoretice inutile, existente?
2.Orice miscare, partid sau proiect politic care nu-si incep prezentarea si orice discutie cu abordarea problemei REINDUSTRIALIZARII TARII, sint la fel de teoretice si inutile ca si cele disparute sau inca existente.