După ore de dezbateri, negocieri frenetice şi o sesiune de vot maraton asupra a numeroase amendamente, Senatul SUA a aprobat sâmbătă planul de 1.900 de miliarde de dolari propus de preşedintele Joe Biden pentru relansarea celei mai mari economii a lumii, trasmite BBC.
Proiectul a fost adoptat exclusiv cu voturile senatorilor democraţi (50 la 49). Acesta va ajunge săptămâna viitoare în Camera Reprezentanţilor, controlat tot de democraţi. Preşedintele Joe Biden speră să-l poată promulga până a 14 martie, înainte de prevăzuta suspendare a plăţilor ajutoarelor de şomaj.
„Am făcut un pas uriaş” pentru a veni în ajutorul americanilor, a afirmat, de la Casa Albă, preşedintele american.
Cecuri de 1.400 de dolari pentru milioane de americani
Planul de relansare prevede acordarea de cecuri de 1.400 de dolari pentru milioane de americani, precum şi ajutoare de 350 de miliarde de dolari pentru state şi autorităţile locale. Şcolile ar urma să primească 130 de miliarde de dolari.
Proiectul cuprinde de asemenea miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, dintre care 49 de miliarde pentru depistare şi cercetare, la care se adaugă 14 miliarde pentru distribuirea vaccinului.
Proiectul de lege include, de asemenea, subvenții pentru întreprinderile mici, precum și fonduri cu destinaţie precisă: 25 miliarde dolari pentru restaurante și baruri; 15 miliarde de dolari pentru companiile aeriene și încă 8 miliarde de dolari pentru aeroporturi; 30 miliarde de dolari pentru tranzit; 1,5 miliarde dolari pentru calea ferată Amtrak și 3 miliarde de dolari pentru producția aerospațială.
Punctele fierbinţi
Dezbaterile au fost blocate vineri timp de nouă ore de opoziţia, din culise, a unui senator democrat conservator faţă de dispoziţie privind majorarea ajutoarelor de şomaj de la 300 la 400 de dolari pe săptămână.
Conducerea democrată a făcut un compromis în acest caz, acceptând şi un amendament care prevede prelungirea acordării acestor ajutoare până la începutul lui septembrie, în loc de sfârşitul lui septembrie, cum era prevăzut iniţial.
Compromisul subliniază puterea uriaşă a câtorva moderaţi în Senat, unde nu există o majoritate democrată confortabilă, comentează AFP, potrivit Agerpres.
Cu cei 50 de senatori ai lor, un număr egal cu republicanii, democraţii pot miza şi pe votul vicepreşedintei Kamala Harris în caz de egalitate în camera superioară a Congresului, însă nu îşi pot permite nicio trădare.
Republicanii s-au opus în bloc planului de relansare, pe care îl consideră prea costisitor şi prost calibrat.