Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un raport în care acuză Comisia Europeană că a refuzat să dezvăluie orice detalii despre rolul personal al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în discuțiile cu compania Pfizer vizând achiziția de vaccinuri anti-coronavirus.
Organismul de supraveghere a bugetului UE a constatat, potrivit Politico, că președintele Comisiei s-a abătut de la regulamentul existent pentru a încheia un acord preliminar cu multinaționala americană, deschizând calea pentru un contract pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirus, semnat în mai 2021.
Procedură încălcată la negocierea ultimului – și cel mai mare – acord cu Pfizer
Pentru toate acordurile de achiziție de vaccin încheiate de UE între 2020 și 2021, o echipă comună formată din oficiali ai Comisiei și din șapte state membre a purtat discuții exploratorii.
Rezultatul discuțiilor a fost apoi prezentat unui comitet de conducere pentru vaccinuri format din reprezentanți din toate cele 27 de state membre UE, care au semnat acordurile.
Dar această procedură nu a mai fost urmată în cazul celui mai mare contract al UE, spune Curtea de Conturi. În schimb, însăși Ursula von der Leyen a purtat negocierile pentru contract în martie și a prezentat rezultatele consiliului de conducere în aprilie.
Între timp, o întâlnire planificată a consilierilor științifici, organizată pentru a discuta strategia de vaccinare a UE pentru 2022, nu a avut loc niciodată, scrie raportul Curții europene.
Comisia refuză să pună documente la dispoziția Curții de conturi
Spre deosebire de celelalte negocieri contractuale, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese verbale, de nume ale experților consultați, de condiții convenite sau de alte dovezi.
„Am cerut Comisiei să ne furnizeze informații cu privire la negocierile preliminare pentru acest acord, dar nicio informație nu a fost transmisă”, scriu autorii raportului.
Unul dintre auditorii care au lucrat acest raport a declarat pentru Politico că refuzul Comisiei de a divulga informații este extrem de neobișnuit.
„Așa ceva nu se întâplă aproape niciodată. Nu este o situație cu care să ne confruntăm în mod normal”, afirmă sursa Politico.
Detaliile ultimului contract
Controversa apare în jurul celui de-al treilea contract al Comisiei pentru vaccinul ARNm BioNTech/Pfizer. Cele două contracte anterioare au asigurat un total de până la 600 de milioane de doze.
Următoarea achiziție, pentru până la 1,8 miliarde de doze, este de departe cea mai mare dintre toate tranzacțiile semnate de Bruxelles. Acesta prevede achiziționarea în avans a 900 de milioane de doze, cu opțiunea de a comanda încă 900 de milioane, cu livrare în 2022 și 2023.
Contractul a fost semnificativ atât ca volum, cât și ca preț, chiar dacă Comisia nu a prezentat oficial niciodată cât costă aceste vaccinuri.
Costurile au fost estimate de presă după diverse declarații făcute de oficiali.
În august, Finnacial Times scria că Pfizer și Moderna au majorat prețul vaccinurilor împotriva Covid-19 în ultimul contract încheiat cu Uniunea Europeană. Prețul dozei Pfizer/BioNTech era de 19,50 euro, față de 15,50 anterior.
(Citește și: ”Pfizer și Moderna au scumpit vaccinurile anti-Covid vândute UE – noile prețuri dezvăluite de FT”)
Acordul a venit în apogeul pandemiei, la scurt timp după ce problemele de producție și distribuție la producătorul de vaccinuri AstraZeneca au determinat UE și Regatului Unit în cursă cu SUA pentru a procura vaccinuri.
În mijlocul acestei crize a intervenit Ursula von der Leyen. Auditorul intervievat de Politico a spus că negocierile preliminare au fost cruciale pentru termenii finale a acordului: „Aspectele cheie ale contractelor au fost convenite informal. Procesul formal a putut continua numai după încheierea acestui acord informal. A fost cu adevărat esențial pentru negocieri”.
Conducerea Pfizer, chemată în fața unei comisii a Parlamentului European
Curtea Europeană de Conturi nu poate obliga Comisia să îi prezinte informațiile pe care le solicită. Însă Parlamentul European, prin intermediul comisiei sale de buget, își poate exprima nemulțumirea față de această chestiune.
Luna viitoare, conducerea Pfizer este programată să apară în fața unei comisii a Parlamentului European. Președintele comisiei, europarlamentarul socialist belgian Kathleen van Brempt, a declarat că intenționează, de asemenea, să ceară și Curții Europene de Conturi să prezinte concluziile investigației sale.
Președintele comisiei pare deja să aibă o părere conturată în această chestiune. „Uitați-vă doar la imagine: aveți un președinte al Comisiei care încheie personal o înțelegere cu un CEO al Big Pharma și care apoi refuză să dezvăluie detaliile acestei negocieri”, a declarat pentru Politico Kathleen van Brempt.
Lipsa de transparență în acest caz alimentează percepția că deciziile UE sunt influențate de interesele unor multinaționale.
***