Statul va fi obligat să restituie și timbrul de mediu, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că acesta a fost colectat nelegal, fiind incompatibil cu legislația comunitară.
În opt ani de zile, România nu a fost în stare să găsească o formulă legală de percepere a acestei taxe, deși CJUE a spus de fiecare dată, inclusiv în cauza discutată joi (C-586/14 Budișan), că ea este permisă.
Art. 110 din TFUE (Tratatul de Funcționare a UE) „nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă”, a spus din nou CJUE.
Dar, „se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.
Decizia CJUE este retroactivă, astfel încât oricine poate primi înapoi timbrul de mediu.
Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru cursdeguvernare.ro că reclamanții trebuie mai întâi să notifice ANAF. ANAF va răspunde că nu poate returna banii, după care oamenii trebuie să se adreseze instanței, a explicat avocatul.