UPDATE. Aspectele prezentate în spațiul public în legătură cu legalitatea bonusurilor încasate de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, în timp ce era director al Companiei Naționale Poșta Română, sunt bazate pe un raport al Curții de Conturi nefinalizat, aflat în procedură de mediere, care a fost contestat nu doar pe acest aspect, ci pe mai multe paliere, care dovedesc prezentarea unor situații vădit eronate, informează, marți, un comunicat al ministerului de resort.
”În scopul informării corecte a opiniei publice, precizăm că pentru aceeași speță și pe baza acelorași documente doveditoare, Corpul de Control al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Delia Popescu, doar cu 3 luni înainte de raportul intermediar al Curții de Conturi, a avut o misiune amplă de control. Rezultatele acestei misiuni validează faptul că bonusurile directorului general al companiei au fost acordate în condiții de legalitate, în conformitate cu contractul de mandat al directorului general, subliniindu-se că au fost îndepliniți toți indicatorii de performanță solicitați în momentul acordării acestor bonusuri”, menționează ministerul.
Știrea inițială.
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 52.000 de euro), în perioada în care era director general al Companiei Naționale Poşta Române, potrivit unui raport al Curţii de Conturi citat de Hotnews.
Petrescu ar fi încasat respectivele prime cu încălcarea prevederilor OUG 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, instituție ce recomandă companiei să recupereze acest prejudiciu.
Presupusul prejudiciu a fost înregistrat în timpul mandatelor la Ministerul Comunicaţiilor ale lui Răzvan Cotovelea (25 februarie-16 decembrie 2014), Sorin Grindeanu (17 decembrie 2014-17 noiembrie 2015), Marius Raul Bostan (17 noiembrie 2015-5 iulie 2016) şi Dragoş Tudorache (5 iulie – 9 august 2016).
El a fost numit la CN Poșta Română în iunie 2014 și a încheiat contractul de mandat abia în septembrie, dar a primit bonus și pentru cele aproape 4 luni din acel an.
Potrivit declarației de avere, Alexandru Petrescu a câștigat 244.224 lei, în 2016, de la CN Poșta Română.
Guvernare corporativă și bonusuri, dar fără indicatori de performanță
Curtea de Conturi precizează, printre altele, că nu au existat indicatori pentru o ”evaluare clară și obiectivă” a performanțelor directorului general și contractul lui Petrescu nu conținea performanțele ce trebuiau atinse pentru ca acesta să încaseze bonusuri:
”În contractele de mandat încheiate de companie cu directorul general nu au fost precizate toate elementele necesare în vederea acordării unei forme de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă (…)
Deşi prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale Poşta Română cu nr. 32/04.09.2014 (..) se menţionează faptul că se va completa prin act adiţional contractul de mandat al directorului general, cu indicatori de performanţă, acesta nu a fost completat cu indicatori de performanţă trimestriali.
Pentru obiectvele şi criteriile de performanţă trimestriale definite în Anexa nr. 1 la contractul de mandat (..) nu s-a stabilit nivelul de realizat la finele fiecărei perioade pentru care bonusul trimestrial a fost acordat.
Au fost detaliate livrabilile corespunzătoare ce trebuie întocmite de directorul general fără ca acestea să prezinte, în expresie cantitativă şi valorică, rezultatele companiei pe care mandatarul se angajează să le obţină.
Nu au fost definite în contractul de mandat (..) sau în actele adiţionale aferente acestuia rezultatele aşteptate şi valorile exprese ale indicatorilor de performanţă la finele fiecărui trimestru în vederea demonstrării progreselor în derularea activităţii specifice şi evaluării atingerii tintelor propuse.
Rezultatele aşteptate, respectiv ţintele care să fie atinse la finalul trimestrului IV 2015 în vederea acordării bonusului trimestrial, au fost stabilite în 2016”, spune Curtea de Conturi, citată de Hotnews.
Punctul de vedere al Poștei Române
Într-un drept la replică formulat de oficialii Poștei Române, aceștia afirmă că bonusurile încasate de Alexandru Petrescu sunt justificate de rezultatele bune obținute de Poștă, respectiv obținerea de profit cu începere din 2014, după cinci ani de pierdere.
”Unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poşta Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului”, spun oficialii companiei de stat.