1 noiembrie, 2021

Elevii revin la cursuri luni 8 noiembrie, însă forma în care se vor desfășura cursurile, cu prezență fizică sau online, se va decide vineri, în funcție de evoluția epidemiologică.

Rata de vaccinare a cadrelor didactice ar putea fi luată în calcul, pe lângă alți indicatori, atunci când se va decide forma în care se va desfășura predarea într-o școală, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acest lucru se va discuta cu autoritățile sanitare.

Numărul tezelor se va reduce – elevii din gimnaziu vor avea doar două teze (în loc de trei), la matematică și limba română, iar elevii de liceu vor avea trei teze. 


De asemenea, „nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu” (25% pentru teză, 37,5% pentru o notă).

Alte noutăți:

  • Programa pentru examenele naționale a fost deja adaptată în sensul unei sinteze, unui minim necesar și dacă viitorul pe care nu îl putem anticipa va impune o revedere a acestor modificări, ministerul va face și acest lucru.
  • Materia a fost ajustată în anul școlar 2019 – 2020 prin eliminarea bloc a unor capitole întregi, iar anul acesta a fost diminuată prin renunțarea la noțiuni considerate a nu fi de importanță majoră pentru elevi. Dacă în situația specială traversată va fi nevoie, materia va mai fi reajustată, ținând cont de echilibrul dintre a declarat Sorin Cîmpeanu.
  • Este redus și numărul notelor necesare pentru încheierea situației școlare și scade ponderea în medie a tezei. Astfel, va fi nevoie de două note și teza va avea o pondere de 25%.
  • Numărul profesorilor vaccinați va fi afișat pe site-ul fiecărei școli, fără date personale, începând de luni, pentru că părinții și elevii trebuie să cunoască aceste aspecte.
  • 303.000 elevi sunt vaccinați, adică 25% din elevii eligibili pentru vaccinare.
  • Vor sosi teste Covid-19 începând de săptămâna viitoare și ele vor fi suficiente pentru o testare de două ori pe săptămână.
  • Tezele vor putea fi susținute începând cu 6 decembrie, fiecare profesor stabilește data exactă. Elevii care sunt în carantină în acel moment vor pot fi testați inclusiv în semestrul II, pentru că există bază legală în acest sens.
  • Este posibil ca rata de vaccinare a cadrelor didactice să fie luată în calcul atunci când se va stabili dacă o școală va desfășura cursurile cu prezență fizică sau online. Există școli cu rată de aproximativ 90% din profesori deja imunizați prin administrarea serurilor, dar în Ministerul Educației este de doar 66%.

De ce nu sunt acceptabile predarea și evaluarea online, recapitulare a problemelor sistemului făcută de ministrul Educației:

  • Conectivitate generalizată – încă avem probleme, a fost îmbunătățită, însă nu suficient pentru conectarea online a tuturor elevilor și profesorilor.
  • Deși în ultimele 12 luni au fost făcute achiziții importante, aproape un milion de echipamente – 250.000 de tablete, avem. Totuși, nu toți elevii din România au echipamente necesare.
  • Învățământ online nu înseamnă doar să primești temele peWhatsApp. Predarea online înseamnă altceva și este nevoie de formarea cadrelor didactice. Au fost formate doar unul din cinci cadre pentru pedagogie digitală. Nu putem forma aproximativ 250.000 de profesori în câteva luni.
  • Conținutul digital – nu avem așa ceva, abia acum am primit asigurări că în noiembrie va putea fi contractată Platforma digitală cu resurse educaționale deschise EduLib.
  • Relevanța evaluării în online – profesorul nu poate garanta că cel care i-a răspuns din spatele ecranului este elevul și nu un părinte sau un frate etc. Nu există platforme securizate pentru evaluare online.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: