25 martie, 2020

Normele de aplicare ale OUG 29/2020, prin care companiile vor putea accesa credite bancare de investiții și capital de lucru cu garanții de stat și dobânzi subvenționate vor fi adoptate joi, în ședința de Guvern, a declarat Dumitru Nancu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru cursdeguvernare.ro.

Programul IMM INVEST, destinat sprijinirii companiilor afectate de pandemia coronavirus, va deveni operațional săptămâna viitoare. Nancu anticipează că procesul, de la depunerea cererii și până la primirea creditului, va dura în jur de cinci zile. Plafonul alocat Fondului va fi de cinci miliarde de lei, cu posibilitatea de a fi extins cu încă zece miliarde de lei.

Prin OUG s-a aprobat legislația primară pentru cele două scheme. Mâine, în ședința de guvern se aprobă prin Hotărâre de guvern normele de aplicare și de săptămâna viitoare se pot înscrie pe site-ul Fondului. Se alocă un plafon, ca la Prima Casă, de cinci miliarde de lei cu un buffer de zece miliarde dacă se termină. Din discuțiile pe care le-am avut cu mediul bancar toate băncile vor să adere la acest program”, a explicat Dumitru Nancu (foto).


FNGCIMM a implementat deja infrastructura online prin care se vor putea accesa aceste credite, iar mecanismul va fi similar celor folosite pentru alte programe de finanțare cu garanții de stat.

Procesul, pas cu pas

Companiile se vor înscrie online, pe un site cu același nume (nefuncțional în prezent), unde vor trebui să încarce o carte de identitate, un CUI și o declarație și vor primi un număr de înregistrare.

Fondul va realiza o analiză preliminară care va dura 24 de ore, cel mult 48 de ore dacă documentele sunt corecte și complete. Ulterior, compania este notificată că a fost agreată în program și își alege banca de la care dorește să acceseze împrumutul. Banca are acces la analiza Fondului, folosindu-se în acest sens mecanismele create deja pentru programe precum ”Prima Casă”, ”Investește în tine” și ”Prima mașină”

”Noi avem semnătură electronică, băncile au semnătură electronică. Eu sper ca în cinci zile să dăm primul credit. Totul va fi online”, .

Ce prevede programul


Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:

  • Unul sau mai multe credite/linii de credit pentru investiții și/sau unul sau mai multe linii de credit pentru capital de lucru, garantate de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80%, exclusiv dobânzile, comisioanele, spezele bancare aferente creditului garantat.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat este de 10 milioane de lei per beneficiar.

Valoarea maximă a capitalului de lucru nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali în limita a 5 milioane de lei.

Pentru creditele de investiții, valoarea maximă este de 10 milioane de lei.

Pentru IMM-urile care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

  • Una sau mai multe garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90% acordat unei microîntreprinderi sau întreprindere mică, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum un milion de lei pentru întreprinderile mici.

Pentru aceste credite Ministerul Finanțelor subvenționează dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru și pentru investiții 100% (dobândă zero pentru beneficiar). Perioada subvenționării dobânzii poate dura până la 31 martie 2021.

Firmele care au datorii restante la stat trebuie să le plătească din creditul sau linia de credit pentru capital de lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: