27 februarie, 2022

Din dorinţa de a evita o confruntare militară directă, care s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial, SUA şi aliaţii săi se bazează pe ample sancţiuni economice pentru a-l convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin să se retragă din Ucraina.

Eficienţa acestor măsuri s-ar putea să fie însă limitată de pregătirile gândite de Rusia, care le anticipa.

Încercarea de a „strangula” o economie de 1.500 de miliarde de dolari nu va fi uşoară, mai ales având în vedere paşii pe care Rusia i-a luat special pentru a se apăra de potenţiale sancţiuni economice, în urma experienţei din 2014, când a anexat Crimeea.


De atunci, Vladimir Putin a sacrificat creşterea economică pentru a putea reduce datoria externă:

și-a constituit rezerve în valută şi aur – care au atins un nivel record în acest an, de 640 de miliarde de dolari.

Kremlinul a câştigat din creşterea preţurilor materiilor prime

Cu toate că dependenţa de exporturile de mărfuri poate fi considerat un punct slab al economiei ruse, explozia preţurilor materiilor din prime în urma crizei sanitare din ultimii doi ani a îngroşat veniturile bugetare ale Kremlinului.

Rusia este:

  • cel mai mare exportator de grâu din lume şi
  • are cote de piaţă semnificative şi în ceea ce priveşte exporturile de fier, oţel, cupru, aluminiu, dar şi îngrăşăminte.

Inflaţia generată de creşterea preţurilor la energie din ultimele luni a avut un efect similar asupra veniturilor bugetare ale Rusiei. Petrolul și gazele reprezintă aproape 60% din exporturile Rusiei și aproximativ o cincime din producția sa economică.

Decuplarea de economia mondială și întărirea pozițiilor externe

Excedentele comerciale şi bugetare au permis Kremlinului să îşi reducă dependenţa de pieţele financiare internaţionale.

Datoria publică a Rusiei a coborât la doar 16% din PIB în ultimii 8 ani, una dintre cele mai mici de la nivel mondial, la mare diferenţă de media zonei euro, de aproape 100% din PIB.

În acelaşi timp, Rusia a continuat să se decupleze financiar de sistemul de rezerve valutare globale, acumulând mai mult aur în seifurile băncii centrale decât deține în dolari americani.

Potrivit World Gold Council, depzitele ruse de aproape 2.300 de tone metrice la sfârșitul lunii noiembrie sunt pe locul cinci ca marime în lume, după SUA, Germania, Italia și Franța.

Pe lângă bufferul de rezerve valutare, estimat de analiştii străini la 640 de miliarde de dolari, Rusia mai are la dispoziţie banii din Fondul Național de Asistență Socială, sume acumulate din vânzările de petrol şi gaze. Numai activele lichide din acest fond echivalează cu 7% din PIB-ul ţării.

„Decizia președintelui Putin de a escalada confruntarea militară într-un război sugerează dorința de a accepta durerea economică pe termen scurt în favoarea securizării obiectivelor geopolitice pe termen lung”, a scris Mark Haefele, director de investiții la UBS.

Blocarea parţială a Rusiei din SWIFT

În plus, dependenţa europenilor de gazul rus, precum şi creşterea alarmantă a preţurilor energiei au determinat puterile occidentale să nu intervină pe această zonă, în speranţa de a ţine totuşi sub control inflaţia care a atins niveluri record peste tot în lume.

Acest argument a determinat şi o excludere doar parţială a Rusiei din sistemul financiar global. Nu toate băncile ruse ar fi fost afectate.

SUA a precizat că o excludere totală ar fi avut un efect atât de perturbator pentru tranzacţiile din sectorul energetic încât ar fi dus la o creştere şi mai mare a preţurilor – ceea ce ar fi funcţionat, pe cale veniturilor, şi în favoarea Rusiei.

(Citiți și: ”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii”)

De la invazia Ucrainei, preţul petrolului a înregistrat la rândul său creşteri, depăşind pragul de 100 de dolari pe baril, cu efecte pozitive asupra bugetului Rusiei.

Poziţia bugetară a Rusiei, în cifre:

  • În 2021, vânzările de petrol şi gaze au depăşit cu mult previziunile, ca urmare a creşterii vertiginoase a preţurile. Acestea au ajuns să genereze 36% din veniturile bugetare totale ale ţării. Rusia a încasat în anul trecut 119 miliarde de dolari din vânzarea de petrol şi gaze.
  • Excedentul de cont curent a atins un nivel record de 120,3 miliarde de dolari, echivalentul a 7% din PIB

Prin urmare, Rusia se află într-o poziţie fiscală şi financiară privilegiată de a rezista represaliilor menite să-i afecteze capacitatea fiscală de a duce războiul.

Ultima rundă de sancţiuni, cea mai dură de până acum

Statele occidentale au adoptat sâmbătă seara o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei, cele mai dure vizând excluderea a numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Excluderea le va împiedica să îşi desfăşoare activitatea la nivel mondial şi va bloca în mod eficient exporturile şi importurile.

Sistemul de tranzacţii SWIFT este baza arhitecturii financiare globale şi este utilizat de 11.000 de bănci din 200 ţări sau teritorii pentru a putea face transferuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: