18 mai, 2021

Coaliția de guvernare dorește demararea rapidă a procedurii de revocare a Renatei Weber din poziția de Avocatul al Poporului, iar surse din coaliție au confirmat că majoritatea parlamentară are două personalități redutabile pentru înlocuirea acesteia: UDMR susține candidatura lui Fabian Gyula, iar liberalii doresc numirea lui Flavius Baias.

Ambele propuneri sunt cadre academice, fără adeziuni de partid și au CV-urile corespunzătoare.

Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.


A obținut în 2001 titlul de doctor în ştiinţe juridice la disciplina „Drept internaţional public“ și a fost bursier Herder la Universitatea din Viena. De asemenea, are mai multe stagii de specializare la instituții din străinătate.

Profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998 – 2000).

Este doctor în drept, Summa cum laude, al Universității din Bucureşti (titlu obținut în 2001), iar între 2008 și 2020 a fost decanul Facultății de Drept al UB.

A fost profesor invitat al Facultății de Drept, Universitatea Paris I „Panthéon-Sorbonne”, mai 1996, al Facultății de Drept, Universitatea din Poitiers și al Universității Bordeaux IV, și al Facultății de Drept din Sao Paolo, Brazilia.

Renate Weber, propusă și votată de PSD – ALDE


Renate Weber a fost propusă de fosta coaliție PSD – ALDE, în 2019, după ce a formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu a reuși să intre în Parlamentul European.

De la numire sa, ea a contestat la CCR mai multe acte ale Guvernului Ludovic Orban și a emis mai multe decizii controversate.

Principalele acuze care i s-au adus sunt atacarea la CCR a legii de impozitare a pensiilor speciale și instituirea prin monitorizarea spitalelor Covid-19 prin instituirea unui mecanism împotriva torturii.

(Citiți și: „Avocatul Poporului monitorizează spitalele Covid printr-un mecanism „împotriva torturii””)

Numirea și înlocuirea Avocatului Poporului

Avocatul Poporului este numit pentru un mandat de cinci ani ce poate fi reînnoit o singură dată, de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Încetarea mandatului

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie 

Revocarea din funcţie, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului (art. 9, alin. 2).

Ludovic Orban a anunțat pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora raportul de revocare din funcție a Renatei Weber, fosta sa colegă de partid.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: