2 decembrie, 2024

Incertitudinea care planează în jurul alegerilor din România s-au resimțit și în plan economic. Amploarea reacției a fost deocamdată redusă, dar investitorii urmăresc cu atenție pentru a reconsidera riscul pe care îl atribuie României.

”Au exista niște reconsiderări ale riscului. Acestea au fost mai vizibile săptămâna trecută și au și o componentă internațională (o atitudine mai nefavorabilă față de piețele emergente în general, n.r.)”, a comentat Horia Braun, CEO Erste Asset Management, pentru CursDeGuvernare.ro, adăugând că ”au fost reacții, dar nu au fost reacții de tip criză”.

”Investitorii așteaptă mai multă claritate. Vor să vadă formula de guvernare, planul de guvernare și, în mod deosebit, bugetul pe anul viitor. Câtă vreme nu există claritate, există incertitudine cu privire la prima de risc”, a mai precizat Horia Braun (foto).


Întrebat în ce măsură incertitudinile politice s-au reflectat la nivelul CDS-urilor României (Credit Default Swaps, instrument financiare care funcționează ca o formă de asigurare împotriva riscului ca un emitent să intre în incapacitate de plată), Braun a precizat că aceste instrumente nu sunt foarte tranzacționate, un indicator mai relevant fiind evoluția titlurilor de stat și a obligațiunilor în valută emise de Ministerul Finanțelor.

”Randamentul obligațiunilor guvernamentale ale României pe 10 ani, de circa 7,35%, a scăzut cu aproximativ 15 puncte de bază față de nivelul înregistrat după primul tur al alegerilor prezidențiale de la începutul săptămânii trecute (care a arătat un avans surprinzător al extremei drepte), dar considerăm că această relaxare va fi temporară și că randamentele vor tinde să crească din nou în curând”, scrie Nicholas Farr, economist specializat în Europa emergentă la Capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Specialiștii străini se arată, la rândul lor, preocupați de modul în care vor fi gestionate finanțele publice de viitorul Guvern.

”Următorul guvern pare să fie extrem de fragmentat, ceea ce probabil va încetini procesul mult necesar de consolidare fiscală”, avertizează Nicholas Farr.

Bursa a crescut luni cu 2%, după ce a pierdut 10 mld. lei la capitalizare săptămâna trecută


În ceea ce privește evoluția pieței de capital, care a pierdut săptămâna trecut aproape zece miliarde de lei la capitalizare, specialiștii consultați de CursDeGuvernare.ro, care nu au dorit să fie citați, susțin că investitorii sunt preocupați și de aspectul politic, dar „direcția” bursei este dată de preocupări mai largi.

Bursa de Valori București (BVB) a deschis luni pe plus, indicele BET al celor mai lichide companii, înregistrând un avans de 2% în jurul orei 12:00.

Ulterior, avansul s-a temperat la 1% (ora 16:00). Evoluția este în linie cu cea a piețelor din regiune.

„Dacă piața ar fi fost mai sensibilă la factorul politic, variațiile ar fi fost mai însemnate. Putem spune că piața a răsuflat, marginal, ușurată, dar semnalul este mic”, a comentat un expert..

Piața este preocupată într-un plan secund de turbulențele politice, susține el. Investitorii se uită mai mult la lucruri precum riscul încetinirii economiei europene, potențialul impact al politicilor lui Donald Trump, precum și la peisajul macroeconomic de la începutul anului viitor. Se amestecă și aspecte ce țin de politică, dar dacă acestea ar prima ar fi trebuit să vedem varianții mult mai mari, de 5%-7% pe zi, susține expertul citat.

(Citește și: ”BVB a pierdut aproape 10 mld. lei la capitalizare, în săptămâna de după primul tur al prezidențialelor”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: