21 aprilie, 2016

augustin lazarAugustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a primit joi avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea postului de procuror general al României. 

“În şedinţa de astăzi, 21 aprilie 2016, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justiției de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, anunță un comunicat al CSM.

Avizul va pleca joi la Ministerul Justiției, astfel încât Raluca Prună va putea trimite propunerea de numire președintelui României, pentru ca acesta să semneze decretul de numire a lui Augustin Lazăr ca procuror general.


El este procurorul care s-a ocupat inițial de ancheta din dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni, dosar ce a fost preluat însă de Parchetul General, instituție pe care o va conduce în curând.

A coordonat anchetele din mai multe dosare privind furtul mai multor bunuri de tezaur din Munții Orăștiei, inclusiv pe cel numit Brățările dacice.

Funcția de procuror general al României a rămas liberă, cu câteva luni înainte de expirarea mandatului lui Tiberiu Nițu,  după ce acesta a demisionat din cauza scandalului dosarului coloanelor oficiale instrumentat de DNA.

Tiberiu Nițu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fiindcă a beneficiat de coloanele oficiale pe care i le-a pus la dispoziție fostul vicepremier Gabriel Oprea.


Din aprilie 2014 și până în octombrie-noiembrie 2015, Tiberiu Nițu ar fi folosit însoțitor de aproximativ 700 de ori (de două ori pe zi, media), în condițiile în care legea le permite însoțirea permanentă doar s președintelui României și prim-ministrului, precum și președinților celor două Camere ale Parlamentului (care nu au solicitat niciodată coloană oficială).

“Niciunul dintre actele normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară“, preciza DNA într-un comunicat.

Cum a fost numit Tiberiu Nițu în fruntea procurorilor

Procurorul Nițu a ajuns la Parchetul General în 2013, în urma unor negocieri deloc transparente între președintele și premierul de atunci, Traian Băsescu, respectiv Victor Ponta.

Inițial, propunerea numelui său a fost refuzată de președintele de atunci, Traian Băsescu, sub pretextul că ministrul Justiției de la vremea aceea, Mona Pivniceru, nu prezentase și criteriile pe baza căreia a făcut nominalizarea.

În luna mai însă, după negocierile purtate de președinte și premier  în cadrul celebrului Pact de coabitare, Tiberiu Nițu (coleg de facultate cu fostul premier) este propus și numit la Parchetul General, la contrapartidă cu numirea Laurei Codruța Kovesi la DNA.

Procedura spune că ministrul justiției propune și președintele numește, așa încât Traian Băsescu avea nevoie de Robert Cazanciuc (rudă cu Victor Ponta), pentru ca Laura Kovesi să îi ia locul lui Daniel Morar la DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: