Legislaţia siguranţei naţionale permite intruziuni în viaţa privată a cetăţeanului, fără limită de timp, motiv pentru care trebuie modificată şi pusă în acord cu noul Cod de procedură penală, consideră Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), potrivit unui studiu recent.
„Interceptarea convorbirilor telefonice poate avea loc nu numai în sfera siguranţei naţionale dar şi în zona dreptului comun, adică Cpp. Deosebirea este că, în vreme ce Cpp a fost adus la standardele europene, legile siguranţei naţionale au rămas desuete, permiţând intruziuni majore în viata cetăţeanului, fără limită de timp şi fără un control riguros”, susţine CRJ.
Astfel, CRJ afirmă că, dacă prevederile din legile speciale privind siguranţa naţională (legi din 1991 şi 1992 nu sunt puse în acord cu filozofia din noul Cod de procedură penală, orice modificare de legislaţie din zona procesual penală rămâne inutilă şi va atrage noi condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Ca urmare a unor condamnări suferite de România la CEDO, au fost iniţiate o serie de propuneri de modificare a legilor siguranţei naţionale, niciuna finalizată: în anii 2005, 2006, apoi o propunere în anul 2011 şi, în sfârşit, o altă propunere în 2012, potrivit CRJ.
Cum ar vrea CRJ să se modifice legile siguranţei naţionale:
- Trebuie precizat faptul că activitatea de culegere de informaţii este o activitate de prevenire şi combatere, de natură administrativă. Rezultatul acestor activităţi informative nu se confundă cu notiunea de probă din zona procesual penală, informaţia trebuind să fie transformată în proba prin intermediul legislaţiei penale, cu acele garanţii prevăzute în dreptul procesual penal. Cu alte cuvinte organele de culegere de informaţii nu sunt organe de cercetare ori urmărire penală. Dacă informaţiile nu sunt suficiente, se notifică persoana cu privire la care au avut loc activităţi de culegere de informaţii, lucru care nu se întampla până acum.
- Trebuie eliminată sintagma „anume desemnaţi” pentru magistraţii care autorizează interceptările telefonice.
- Trebuie definite exact ameninţările la adresa siguranţei naţionale.