30 septembrie, 2013

Premierul italian Enrico Letta va merge în Parlament pentru a căuta o soluţie la criza guvernamentală, după ce toţi cei cinci miniştri din partidul lui Silvio Berlusconi au demisionat din funcţie, sâmbătă seara, informează BBC News.

Un vot de încredere va avea loc în Parlament, miercuri

Relaţiile dintre gruparea de centru-stânga a premierului Enrico Letta şi partidul fostului premier Silvio Berlusconi au ajuns la cel mai scăzut nivel. Miniştrii care sunt membri ai partidului Poporul Libertăţii (PdL) au transmis, însă, semnale confuze legate de părăsirea guvernului.

După întâlnirea dintre premierul Letta şi preşedintele Giorgio Napolitano, acesta din urmă a precizat că declaraţiile echivoce ale miniştrilor au condus la “un climat de incertitudine în ceea ce priveşte viitoarele acţiuni”.


Din această cauză, Letta va merge în faţa Parlamentului, pentru “a vedea ce se poate face”. Prim-ministrul crede că partidul său are, încă, o şansă de a atrage de partea sa suficient sprijin în Parlament, pentru a continua să guverneze.

Preşedintele Napolitano încearcă să realizeze o nouă coaliţie de guvernământ, fără a fi nevoie să apeleze la noi alegeri anticipate.

“Preşedintele republicii dizolvă Parlamentul doar în cazul în care nu există nicio şansă de a găsi o majoritate şi, de aceea, un nou guvern este în interesul întregii ţări”, a spus el, duminică seara, înainte de întâlnirea cu Letta.

Criza vine după săptămâni de relaţii din ce în ce mai proaste între cele două partide – de centru-stânga şi de dreapta. Coaliţia actuală s-a format după alegerile cu final indecis din luna februarie.


Partidul lui Berlusconi este nemulţumit acum de planul executivului de a creşte taxa pe valoare adăugată, pentru reducerea datoriei publice.

Dar problemele lui Berlusconi cu justiţia au aruncat, de multă vreme, o umbră asupra coaliţiei de guvernământ, fostul premier ameninţând că va submina guvernul, dacă va fi demis din Senat din cauza condamnării sale definitive pentru fraudă fiscală.

O comisie sanatorială urmează să decidă asupra eliminării sale din Senat, săptămâna aceasta.

Criza politică ar putea afecta eforturile autorităţilor de la Roma de a introduce reformele necesare pentru combaterea problemelor economice, printre care datoria publică, recesiunea şi şomajul în rândul tinerilor. FMI a avertizat că tensiunile din coaliţie reprezintă un risc la adresa economiei italiene.

Letta a avertizat, la rândul său, că va demisiona din funcţie, în cazul în care Cabinetul său nu va obţine un vot de încredere în Legislativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: