Declinul producției industriale germane din aprilie indică faptul că cea mai mare economie a zonei euro înregistra performanțe sub potențial la începutul celui de-al doilea trimestru, notează analiștii Capital Economics, care se arată însă optimiști că situația s-a îmbunătățit de atunci, dar și că PIB-ul Germaniei își va reveni după declinul din primul trimestru.
Scăderea producției industriale, de 1% față de luna precedentă, a survenit unei creșteri de 2,2% în martie, fiind sub așteptările pieței. Față de aprilie 2020 însă, producția industrială a înregistrat o performanță pozitivă, fiind cu 26,4% peste nivelul de atunci, puternic afectat de închiderile de fabrici în contextul răspândirii pandemiei de COVID-19.
O comparație mai ”onestă” ar fi cu nivelul din februarie anul trecut, notează specialiștii citați care punctează că producția industrială este în continuare cu 5,6% sub nivelul de dinainte de pandemie.
Evoluția în structură nu oferă la rândul său motive de bucurie. Scăderea din aprilie a fost generată preponderent de scăderea producției de bunuri de consum. Cel mai îngrijorător este că producția auto a scăzut din nou în aprilie, fiind cu 24% sub nivelul de dinainte de pandemie, pe fondul crizei de semiconductori cu care se confruntă acest sector.
”Privind în viitor, problemele din sectorul auto vor continua să afecteze recuperarea. Toate sondajele indică o expansiune a cererii. De exemplu, componentele comenzi noi și comenzi pentru export ale indicelui PMI au fost foarte puternice în mai, la fel și componenta de anticipații a indicelui Ifo. Întreruperile din zona de aprovizionare, în principal criza cipurilor, par să mențină totuși producția sub capacitate”, notează economiștii.
În primul trimestru din 2021, PIB-ul Germaniei a fost cu 5% sub nivelul de dinainte de pandemie. Specialiștii capital Economics se așteaptă ca Germania să înregistreze o creștere economică de 1% în trimestrul al doilea, față de primul, dar și să revină la nivelul de dinainte de pandemie până la sfârșitul acestui an.