13 februarie, 2020

Cristina Tarcea, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, până în septembrie 2019, a ieșit la pensie. Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretarul de pensionare a acesteia și a altor nouă magistrați, câțiva dintre ei retrăgându-se din funcții de conducere din instanțe și parchete.

Valul de pensionări poate pune în pericol dosarele aflate la completurile din care făceau parte judecătorii pensionați. Acele procese vro fi reluate de la zero, conform practicii instituite după o hotărâre CEDO privind la continuitatea completului. 

Judecătoarea Tarcea a avut un mandat tensionat la conducerea ICCJ, mandat ce s-a suprapus peste perioada în care coaliția de guvernare PSD – ALDE a modificat legile Justiției și codurile penale. Membru de drept în CSM, ea a fost un critic permanent al așa-zisei reforme a sistemului de justiție reformă ce a generat avertismente dure din partea instituțiilor europene și din cauza căreia România a fost în pericol să intre sub incidența Articolului 7 din Tratatul UE.

Val de pensionări provocat de promovarea legii pentru desființarea pensiilor speciale – risc pentru dosarele aflate în derulare


Aceste 10 decrete de pensionare sunt primele care au fost aprobate de CSM în ultima perioadă. Ulterior acestor cereri au mai fost depuse și altele, înregistrându-se o creștere a incidenței pensionării magistraților, după ce Parlamentul a adoptat o lege pentru desființarea pensiilor speciale.

Proiectul a trecut de camera decizională în ianuarie și se află la promulgare. Documentul prevede eliminarea pensiilor speciale speciale, cu excepția celor acordate polițiștilor și militarilor. Mai rămân în vigoare rentele viagere și indemnizațiile speciale acordate artiștilor, jurnaliștilor  și sportivilor.

O decizie mai veche a CCR încurcă planurile guvernamentale

O eventuală lege prin care s-ar elimina pensiile magistraților ar fi declarată neconstituțională, cauza fiind lămurită încă din 2010, când Cabinetul Emil Boc a reformat sistemul pensiilor și a desființat toate pensiile speciale, inclusiv pe cele ale militarilor, mai puțin pe cele ale judecătorilor și procurorilor.

În Decizia nr. 873 din 2010, CCR declara că pensiile primite de magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, a impunerii unor  incompatibilități stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu. În opinia CCR, “statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.


Decizia și riscul ca legea să fie declarată neconstituțională sunt cunoscute și de parlamentarii care au votat eliminarea pensiilor speciale, și de magistrați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: