19 decembrie, 2020

Programul de guvernare al coaliţiei PNL, USR-PLUS și UDMR poate fi gata în câteva zile, dacă liderii coaliției pun presiune, dar programul trebuie conceput astfel încât să nu lase loc de neînțelegeri ulterioare, potrivit europarlamentarului USR Cristian Ghinea.

„Am făcut un apel la colegii din toate partidele să încheiem mai repede, azi ne vom împărţi pe grupuri de lucru pe sectoriale şi sper să avem în câteva zile şi programul gata (…). Depinde cât de multă presiune pun liderii pe noi, eu sunt de acea parte a dezbaterii care spune că trebuie să stăm mult, să lucrăm să ne înţelegem de acum. Vrem să fie un program foarte concret, cu chestiuni foarte clare – HG-uri, legi -, astfel încât să avem tot parcursul coaliţiei înainte, să ştim ce avem de făcut, să nu apară supărări după aia”, a declarat sâmbătă Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

Temele cele mai dificile

Discuțiile privind programului de guvernare întâmpină dificultăți pe anumite capitole, dintre care se remarcă acelea referitoare la reforma administraţiei şi la reforma electorală.


„Reforma administraţiei, reforma electorală. N-aş spune că am trecut pârleazul, aş spune că este şi mai multă presiune pe noi să închidem rapid capitole importante”, a spus Cristian Ghinea.

Oficialul USR a adăugat că acest palier de discuţii merge mai greu pentru că viziunile asupra rolului statului în economie sunt diferite.

„E şi o perioadă de tatonare în care ne obişnuim unii cu alţii, sunt şi idei destul de diferite în care nu aş vrea să intru pentru că am promis să nu vorbim pe conţinutul propriu-zis, dar până la urmă sunt viziuni diferite asupra rolului statului în economie, a modului în care putem să împărţim ceea ce vom avea din resursele naturale şi alte chestiuni care sunt de substanţă şi eu mă bucur că la acest nivel politic se discută chestiuni de politici foarte concrete”, a afirmat reprezentantul USR PLUS.

Cristian Ghinea ar putea fi desemnat candidat la portofoliul Fondurilor Europene, potrivit unor surse Digi24. USR plus va avea 6 portofolii din 18, potrivit structurii guvernamentale la care au ajuns negocierile încheiate vineri seara.

(Citiți și: „Acord în coaliție – Florin Cîțu premier, 18 ministere: Cum se împart”)


Repartizarea rezultată di n negocierile de vineri a nemulțumit anumite cercuri din PNL, mai ales faptul că Ministerul Dezvoltării, beneficiar de mari bugete, a revenit UDMR.  Favoriți pentru ocuparea fotoliilor ministeriale ar fi, potrivit surselor Digi24, din partea PNL, la:

  • Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă
  • Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
  • Ministerul Finanțelor Publice: Bogdan Huțucă, sau Ionel Dancă
  • Ministerul Afacerilor Interne: Rareş Bogdan sau Laurenţiu Leoreanu
  • Ministerul Educației: Monica Anisie sau Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Violeta Alexandru
  • Ministerul Energiei: Virgil Popescu
  • Ministerul Agriculturii: Emil Dumitru sau Adrian Pintea
  • Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Miniștrii USR PLUS ar putea fi:

  • Ministerul Fonduri Europene: Cristian Ghinea
  • Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
  • Ministerul Sănătăţii: Vlad Voiculescu
  • Ministerul Justiției: Stelian Ion sau Dragoş Tudorache sau Ramona Strugariu
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarea
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Claudiu Năsui.

Pentru ministerele UDMR sunt vehiculate numele, Cseke Attila, la Dezvoltare, Tanczos Barna la Mediu și Oltean Csongor la Ministerul Tineretului și Sportului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: