Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că numărul proiectelor care urmează să fie finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a crescut la 500, valoarea acestora ”depăşind 6 miliarde lei”.
„Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va continua analiza, urmând ca şi alte proiecte să fie depuse şi să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde lei pentru acest an”, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern, precizând că urmează semnarea contractelor de finanţare, ”astfel încât aceste investiţii să înceapă în perioada imediat următoare”.
Precizare importantă: CNSP nu are un buget propriu pentru finanțarea acestor proiecte. Potrivit legislației în vigoare, CNSP solicită Ministerul Finantelor Publice să îi acorde împrumuturi din disponibilităţile înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. CNSP finanțează deci proiectele cu bani împrumutați de la Finanțe, împrumuturi ce trebuie aprobate separat, prin Hotărâre de Guvern.
Deocamdată, Guvernul a emis, în mai, HG pentru un împrumut de 300 de milioane lei în scopul constituirii sumelor necesare funcţionării Fondului de Dezvoltare și Investiții
Plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea CNSP, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5 miliarde lei.
Important: Autoritățile locale trebuie să aibe capacitatea financiară să demareze proiectul, CNSP urmând să deconteze, potrivit contractului-cadru de finanțare, plățile efective realizate de beneficiar. Transferul sumelor din Fond se realizează în tranşe de 10% din valoarea finanţării.
Deocamdată, nu există o listă completă a proiectelor aprobate, ci doar cea a primelor 116, aprobată la data de 17 septembrie, cu o valoare totală de circa două miliarde de lei.
Lista inițială, validată prin semnătura președintelui CNSP Ion Ghizdeanu, acoperă lucrări care în mod curent sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin PNDR: refaceri de drumuri comunale, alimentări cu apă sau canalizare în comune etc.
Observații, la prima vedere, asupra listei inițiale de 116 proiecte:
- Prima tranșă de proiecte arată că unele județe au fost favorizate în detrimentul altora: Constanța, Buzău și Giurgiu au câte 8 proiecte aprobate, Argeș 7, în vreme ce Harghita, Hunedoara, Ialomita, Maramureș, Timis, Teleorman și Vrancea nu au niciun proiect aprobat.
- Bucureștiul are un singur proiect aprobat, pentru Sectorul 4 – 65,8 milioane lei, bani pentru reparația șoselei Giurgiului și pentru amenajarea de spații verzi pe acestă arteră.
- Universitatea Dunării de Jos din Galați este singura unitate de învățământ care a aplicat la finanțare FDI, primind 5,3 milioane lei pentru achiziția de mobilier.
- Singura localitate din Ilfov care are un proiect aprobat – 8,9 milioane lei pentru a introduce canalizare pe o singură stradă – este Pantelimon.
- Județele Alba, Brăila, Caraș Severin, Gorj și Iași au câte un singur proiect aprobat, cu valori între 7 și 12 milioane lei
(Descărcați AICI lista celor 116 proiecte aprobate de CNSP)
Majoritatea banilor sunt cheltuiți pentru reparația de drumuri comunale și sătești