28 martie, 2014

După euforia alipirii la federația Rusă, cetățenii din Crimeea realizează că din punct de vedere economic se află într-o situație dificilă. În peninsulă nu se produce decât o zecime din energia pe care o consumă.

Nouăzeci de procente din resursele de apă, 90% din electricitate și aproape 65% din gazul natural veneau până acum din Ucraina. Toate rețelele de utilități sunt conectate cu partea continentală a fostei republici sovietice, susține CNN.

Și chiar dacă Rusia dispune de suficientă energie electrică pentru a alimenta Crimeea, lipsește infrastructura de transport. Rusia nu are nici măcar un cablu subacvatic de transport a energiei electrice prin strâmtoarea Kerch, care separă Rusia de Crimeea.


Autoritățile din Crimeea au hotărât să naționalizeze producătorului local de gaz Chernomorneftegaz, dar specialiștii susțin că măsura s-ar putea să nu fie suficientă pentru independența energetică față de Kiev.

Crimeea s-a bazat până acum pe resursele financiare venite de la Kiev pentru a-și echilibra bugetul. Aproape 70% din bugetul de 1,2 miliarde de dolari proveneau de la centru. Anexarea Crimeii transferă cel puțin aceeași cheltuială către Moscova. Iar economia Rusiei trece printr-o perioadă dificilă tocmai datorită crizei din peninsula de la Marea Neagră.

Moscova a anunțat recent că va investi între 5 și 6 miliarde de dolari în Crimeea. În această sumă nu este inclus însă și sprijinul pentru integrarea sistemului bancar.

Pentru locuitorii din peninsulă o mare problemă va fi că în această vară turismul va înregistra valori scăzute, respectiv încasări reduse, pentru că, din cauza crizei, nu vor mai veni în concediu nici turiști ruși, nici ucrainieni. Anul trecut Crimeea a fost vizitată de 6 milioane de turiști. Dintre aceștia 70% au fost ucrainieni.

Măsuri anunțate la Moscova


Pentru a sprijini economia din Crimeea, autoritățile Federației Ruse au anunțat un set de măsuri economice.

În ședința de luni a guvernului rus, primul ministru, Dimitri Medvedev a prezentat o listă cu măsurile necesare pentru stabilizarea situației din peninsulă. ”Este pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei când un cabinet trebuie să rezolve o problemă atât de complexă”, a spus prim ministrul, potrivit The Moskow Times.

Una dintre cele mai costisitoare măsuri anunțate de Dimitri Medvedev este alocarea unui miliard de dolari pentru a ridica pensiile locuitorilor din peninsulă la nivelul celor din Federația Rusă. În Crimeea, 2 milioane de persoane sunt la pensie, din totalul populației de 6 milioane de cetățeni.

Primul ministru rus a mai anunțat că și salariile bugetarilor: profesori, cadre medicale sau angajați ai administrației locale, vor fi aliniate la cele din Federație.

Dimitri Medvedev a cerut companiei de stat Gazprom să mărească producția de gaz din fostul teritoriu ucrainian cu 50% sau chiar 100% în următorii ani, pentru a produce energia electrică necesară economiei peninsulei.

Un alt proiect este instalarea unui cablu submarin de transport a energiei electrice prin strâmtoarea Kerch, pentru alimentarea peninsulei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: