12 mai, 2016

infectii spitaleCorpul de control al Guvernului declanșează o acțiune de verificare a modului în care spitalele au achiziționat dezinfectanți Hexi Pharma, pentru a vedea cum s-a ajuns ca firma să dețină o cotă de 40% din piața de profil și dacă au existat licitații trucate.

În paralel, la DIICOT continuă audierea angajaților Hexi Pharma, în dosarul dezinfectanților diluați.

Eventualele nereguli care pot prezenta interes pentru ancheta DIICOT le vor fi transferate imediat procurorilor care se ocupă de investigație.


Acțiunea se va desfășura în câteva spitale cuprinse într-un eșantion considerat reprezentativ pentru că aceste unități au achiziționat în mod frecvent produse Hexi Pharma.

Ancheta trebuie să lămurească modul în care s-a ajuns ca aceste spitale să cumpere biocide aproape exclusiv de la firma care s-a dovedit că nu respecta concentrațiile promise în contractele semnate.

Vor fi verificate caietele de sarcini, se va vedea metoda de achiziție folosită (directă sau prin licitație), pentru a vedea dacă au existat licitații trucate, așa cum a acuzat presa, a declarat șeful Corpului de control al prmeierului, Valentin Mircea – „Vrem să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat”, a declarat acesta într-o intervenție telefonică la Digi24.

Controalele sunt efectuate împreună cu cei de la Corpul de control al ministrului Sănătății și experți de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Nu se mai analizează probele Hexi Pharma


După ce primele probe din produsele Hexi Pharma s-au dovedit toate neconforme, Ministerul Sănătății a renunțat joi să mai facă alte analize pe dezinfectanții acestei firme.

Probele fi trimise însă în străinătate, la laboratoare acreditate, pentru ac testele să poată fi folosite în instanță.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spunea miercuri că statul ar putea da în judecată Hexi Pharma, dar, între timp, mai multe spitale au anunțat că intenționează și ele să facă acest lucru.

De asemenea, unele unități au fost obligate să se limiteze la inetrvențiile de urgență, până când vor achiziționa noi dezinfectanți – în astfel de situații se află Institutul „Marius Nasta” din Capitală, Spitalul de Pediatrie din Galați și Spitalul Județean din Craiova.

Guvernul a cerut retragerea produselor Hexi Pharma, firma a anunțat că se închide

Guvernul ar putea da în judecată firma Hexi Pharma și va cere retragerea imediată din spitale a tuturor produselor neconforme ale acestei firme- potrivit unui anunț oficial al executivului.

Și compania Hexi a făcut un anunț oficial: se închide. Asta după ce, cu câteva ore înainte de publicarea testelor de neconformitate, își ceruse deja insolvența.

Deciza vine după ce primele rezultate ale analizelor  privind conformitatea dezinfectanților Pharma au arătat că toate probele aveau o concentrație sub cea declarată – de cinci până la zece ori mai mică, au anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Dan Suciu, și secretarul de stat Victor Strâmbu, din Ministerul Sănătății.

“Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva firmei, pentru că există urmări”, a afirmat Dan Suciu, după prezentarea primelor rezultate ale analizelor efectuate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) – niciunul dintre produse nu conține substanța activă în concentrația declarată.

Firma a fost amendată cu 40.000 de lei, asta fiind tot ceea ce permite acum legea.

Compania Hexi Pharma și-a cerut, miercuri dimineață, insolvența.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: