Prim-ministrul Ludovic Orban a stabilit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki mai multe linii de acțiune pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia.
Cu această ocazie, cei doi premieri au discutat și de viitoarea ședință comună de guvern româno-polonă, care va fi organizată de Polonia, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite. Cu acel prilej, cele două state vor agrea Planul de Acțiune pentru perioada 2021 – 2025, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral.
Convorbirea telefonică a celor doi are loc într-un context important pentru România, la câteva zile după ce ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat, de la Washington, un proiect major de infrastructură ce va fi demarat cu asistență și cofinanțare din partea SUA – o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk, Polonia.
Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa reprezintă unul dintre cele 27 de proiecte susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Iniţiativa îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii; precum şi întărirea relaţiei transatlantice, prin stimularea prezenţei economice a Statelor Unite ale Americii în regiune.
(Citiți și: „SUA promit investiții de un miliard de dolari în proiecte energetice din ţările Iniţiativei Celor Trei Mări”)
Prezentăm integral comunicatul transmis de guvern după convorbirea pe care au avut-o vineri premierii celor două state:
Cei doi înalți oficiali au salutat nivelul excelent al cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia și au reiterat disponibilitatea și dorința comune de a acționa, în continuare, pentru aprofundarea acesteia, în toate domeniile de interes reciproc.
O atenție aparte va fi acordată interacțiunii și coordonării strânse din cadrul UE și NATO, respectiv al formatelor regionale de cooperare la care cele două state participă, cu precădere în anticiparea apropiatei reuniuni la vârf a Inițiativei celor Trei Mări.
În cadrul discuției, a fost evocată, de asemenea, perspectiva foarte bună oferită de viitoarea ședință comună de guvern româno-polonă, care va fi organizată de Polonia, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite. Cu acel prilej, cei doi premieri vor agrea Planul de Acțiune pentru perioada 2021 – 2025, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral.
Președintele Iohannis va participa luni la reuniunea Inițiativei Celor Trei Mări
Președintele Klaus Iohannis va participa, luni, la Summitul Virtual şi Forumul Web al Iniţiativei celor Trei Mări, organizate de Estonia în format de videoconferinţă.
Pe agendă figurează discutarea progreselor în implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreată la Summitul de la Bucureşti, care a fost completată ulterior.
De asemenea, se va discuta despre Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, în care România, prin EximBank, şi Polonia, prin Banca de Dezvoltare (BGK), sunt state fondatoare. Cu prilejul Summitului va fi lansat şi un raport privind conectivitatea inteligentă.
Alături de şefii de stat ai ţărilor participante la Iniţiativa celor Trei Mări, vor mai fi prezenţi, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Componentă esențială de Apărare
„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, spunea în urmă cu o săptămână ambasadorul Zuckerman.
Un proiect major de infrastructură care să lege cele mai mari porturi din România și Polonia are, pe lângă componenta economică, un și mai important rol strategic. România și Polonia sunt cei mai importanți parteneri americani din Europa în plan militar, ambele state fiind la granița de est a NATO și găzduind importante contingente de militari și tehnică americane.
NATO și UE pun accent deosebit pe dezvoltarea unor coridoare de transport strategice în Uniunea Europeană, care să faciliteze deplasarea rapidă a trupelor și armamentelor, iar din acest punct de vedere România are de recuperat față de Occident.
Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa reprezintă unul dintre cele 27 de proiecte susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.
Aflat la rândul său în Statele Unite, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și secretarul Apărării, Mark T. Esper, s-a întâlnit joi, la Pentagon, cei doi semnând o „foie de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării” pe 10 ani.