Contului curent a intrat pe deficit după primele opt luni din acest an, potrivit datelor anunțate BNR. După ce atinsese un maxim de 695 milioane euro la finele primului semestru și se păstrase în apropierea pragului de 500 milioane euro în iulie, valoarea consemnată în august a fost de -160 milioane euro.
Modificarea destul de substanțială de la o lună la alta are o importantă componentă sezonieră. Acest fapt se poate vedea din evoluția înregistrată între lunile iulie și august din 2012, când amplitudinea evoluției negative a fost dublă față de aceeași perioadă din 2013 (circa 1,2 miliarde euro deficit suplimentar față de ”numai” aproximativ 600 milioana euro).
De reținut, soldul contului curent a mai fost pe un trend descendent și a marcat un minim local în luna aprilie, după care a revenit pe creștere până la nivelul record atins la mijlocul anului. Oricum performanța este mult mai bună decât estimările inițiale ( situate undeva la -4% din PIB) și decât cele revizuite pe parcurs, spre -1% din PIB ( ceea ce ar însemna o valoare negativă cam de nouă ori mai mare decât cea de la finalul lui august).
Deși sumele trimise în țară de cei care lucrează în străinătate s-au majorat cu 151 milioane euro, banii trimiși din România în străinătate au crescut cu 312 milioane euro, ceea ce a redus ușor influența pozitivă tradițional înregistrată pe segmentul transferurilor curente.
În pofida unui unui ușor avans al încasărilor din turism (+8%), soldul negativ pe acest segment a urcat cu 25%, urmare a creșterii cheltuielilor cu călătoriile în străinătate ale românilor cu 12%.
Sectorul serviciilor de transport a reușit să obțină un succes important. Soldul pozitiv s-a dublat și a urcat la 1.547 milioane euro. La partea de venituri, diminuarea cu ceva mai mult de o jumătate de miliard a sumelor ieșite din țară a avut un efect pozitiv important pe rezultatul contului curent, în pofida reducerii sumelor intrate în țară.
Ajustarea balanței de plăți consemnată după primele opt luni ale anului în curs rămâne impresionantă. De la un minus de peste patru miliarde euro în primele 8 luni ale lui 2012, am ajuns la o valoare negativă de 26 de ori mai mică. Această ajustare s-a realizat în proporție de două treimi în urma reducerii consistente a deficitului din comerțul exterior cu bunuri, de la 4,9 miliarde euro la doar 2,3 miliarde euro.
Din păcate, investițiile directe ale nerezidenților în România și-au continuat trendul descrescător față de anul precedent. Diminuarea a atins aproape 36%, față de 30% în iulie și 20% la finele primului semestru. Din cele 1.118 milioane euro consemnate de statistica oficială, creditele intragrup au reprezentat 339 milioane euro iar participațiile la capital consolidate cu pierderea netă 779 milioane euro.
Datoria externă pe termen mediu și lung a rămas sub nivelul de la finele anului trecut. Valoarea ei la 31 august 2013 era de 77.577 milioane euro, cu un procent sub cea înregistrată în urmă cu o lună și cu 1,5% sub nivelul de la 31 decembrie 2012. Datoria externă pe termen scurt s-a păstrat sub pragul de 20 miliarde euro (19.681 milioane euro).
Per total, datoria externă s-a redus de la 99.681 milioane euro, valoare consemnată la 31 decembrie 2012 la 97.258 milioane euro, valoare consemnată la 31 august 2013 (-2,4%). Cu toate acestea, merită subliniată creșterea datoriei publice directe cu peste 3 miliarde euro, de la 23.755 milioane euro la 26.930 milioane euro, în același interval de timp.
Serviciul datoriei externe pe termen mediu și lung în perioada ianuarie – august 2013 a trecut de 15 miliarde euro, ceea ce a crescut rata serviciului datoriei externe pe acest an la 39,7% comparativ cu 33,5%, în pofida majorării exporturilor. Statul a avut de achitat 2.955 milioane euro în contul datoriei publice directe (din care 605 milioane euro în contul datoriei către FMI) și 135 milioane euro la datoria public garantată.