20 octombrie, 2022

Spania riscă să intre în conflict cu Banca Centrală Europeană (BCE), din cauza taxei bancare anunțate în contextul crizei energetice, executivii din sistem avertizând că aceasta contravine regulilor europene și riscă să vulnerabilizeze sectorul, transmit Financial Times.

BCE urmează să emită un aviz asupra taxei în câteva săptămâni, potrivit vicepreședintelui Luis de Guindos, un test critic pentru premierul spaniol Pedro Sánchez (foto), care susține taxa. Premierul își propune ca această măsura temporară să genereze venituri bugetare suplimentare de circa trei miliarde de euro, bani care ar urma să fie cheltuiți pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie.

Creditorii privați acuză faptul că guvernul dorește să-i împiedice să transfere costul impozitului către clienți, iar acest lucru ar fi incompatibil cu reglementările UE și ar putea destabiliza sistemul bancar.


În iulie, Spania a devenit prima țară din vestul Europei care a propus o taxă excepțională pentru bănci. Noul ministrul de Finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, se pregătește, de asemenea, să includă o taxă bancară într-un set de majorări de impozite menite să anuleze impactul dezastruos al măsurilor anunțate de predecesorul său.

Dacă va fi aprobată de Parlament, taxa spaniolă ar intra în vigoare la începutul anului 2023 și s-ar aplica doi ani.

Guvernul spaniol a argumentat că creșterea ratelor dobânzilor generează profituri „extraordinare” pentru sector bancar. Creditorii contestă afirmația guvernului și avertizează că taxa propusă este periculoasă.

Gonzalo Gortázar, directorul executiv al CaixaBank, unul dintre cei mai mari creditori ai Spaniei, a comentat pentru Financial Times că „este improbabil ca băncile să aibă profituri extraordinare”, având în vedere că că acestea încă își revin după „o perioadă lungă de rentabilitate foarte scăzută”.


El a adăugat că taxa este „contraproductivă pentru că într-o încetinire economică avem nevoie de un sector bancar puternic”.

Proiectul prevede introducerea unui impozit de 4,8 la sută, perceput asupra veniturilor băncilor din dobânzi și comisioane. Texul legislativ precizează că acest cost suplimentar „nu poate fi transferat clienților, iar nerespectarea interdicției constituie o încălcare gravă”.

BCE urmează să emită avizul după ce a primit o solicitare oficială din partea parlamentului Spaniei.

BCE a criticat planurile altor guverne de a impune taxe suplimentare băncilor, mai ales atunci când încasările sunt utilizate în scopuri bugetare generale și nu sunt păstrate în rezervă pentru a acoperi costurile potențialelor crize bancare.

Pablo Hernández de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei și membru al consiliului de conducere al BCE, a declarat săptămâna aceasta că deliberările asupra avizului s-au concentrat asupra modului în care taxa ar afecta transmiterea politicii monetare și „solvabilitatea băncilor”.

Avizul BCE nu este obligatoriu, iar recomandările sale au fost ignorate de guvernul spaniol și în trecut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: