16 septembrie, 2015

fabrica-de-tigarete-300x207Piața neagră a țigaretelor a reînceput să crească în iulie 2015, ajungând la 15,3%, comparativ cu 14,1% în mai, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Contrabanda a sărit astfel, din nou, peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.

„În iulie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat creșteri semnificative comparativ cu luna mai în vest (plus 10,2 puncte procentuale până la 27,1%) și sud-est (plus 4 puncte procentuale până la 10,2%). Nord-est continuă să fie regiunea cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 35,3%”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

În opinia producătorilor de tutun prezenţi pe piaţa locală, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).


„Este descurajant atât pentru industrie, cât și pentru autoritățile cu atribuțiuni în combaterea contrabandei, care au depus și în ultimele luni eforturi deosebite pentru reducerea comerțului ilegal cu țigarete. În urma unei singure acțiuni a Poliției de Frontieră Timișoara au fost descoperite peste 100.000 de pachete ilegale. Au fost făcute și în iulie zeci de percheziții pentru destructurarea unor grupări criminale. Eforturile Poliției, ale Poliției de Frontieră, ale Direcției Generale a Vămilor nu sunt însă susținute în mod constant de politicile fiscale oscilante și de evoluția cadrului de reglementare care, pentru industria tutunului reprezintă  incertitudini majore”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă 1,75% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: