22 mai, 2012

Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) atrage atenția asupra riscului ca România să piardă între 1 și 2 miliarde de euro, fonduri europene, în anul 2012 și propune un set de măsuri pentru evitarea acestui deznodământ.

În anul 2012 statul român trebuie să transmită către Comisia Europeană cereri de plată de peste 3,5 miliarde de euro, aproape de 2 ori mai mult decât a depus în primii 5 ani ai perioadei de programare.

Fără o mobilizare rapidă, riscul ca anul acesta să pierdem o sumă cuprinsă între 1 şi 2 miliarde de euro este considerabil”, susține ACRAFE, în raportul ”Propuneri pentru absorbția eficientă a fondurilor europene”.


Consultanții observă o sarcină mare la scadenţa de la 31 decembrie 2013 și consideră că este clar că această ţintă este aproape imposibilă, dacă nu se va depăşi cu măcar 1 miliard de euro absorbţia anului 2012 faţă de pragul cumulat de dezangajare de 5,672 miliarde euro.

Potrivit raportului, la sfârşitul anului 2012 vor trebui absorbiţi integral banii alocaţi pentru anul 2009, în anul 2013 banii alocaţi pe 2010 şi 2011, în anul 2014 banii din 2012 şi în anul 2015 banii ce au fost alocaţi în 2013. Absorbţia măsurată este cea externă, adică suma cererilor de plată prezentate de România către Comisia Europeană. Prezentăm mai jos sumele exacte:

(Click pe imagine pentru mărire)

Măsurile pe care raportul ACRAFE le propune partidelor politice

  • Folosirea fondurilor din programul european pentru asistență tehnică pentru crearea de portofolii de proiecte în ceea ce priveşte utilizarea asistenței tehnice atât la nivelul fiecărei Autorităţi de Management, cât şi la nivelul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică.
  • Îndepărtarea barierelor legislative care intervin in procesul de implementare a proiectelor de asistenţă tehnică, ca de exemplu: Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice; Codul fiscal; Hotărârea nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile angajaților autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate; Statutul funcţionarilor publici; Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestioneaza fonduri comunitare.
  • Extinderea beneficiarilor eligibili să depună proiecte în programul de Asistență Tehnică
  • Crearea corpului de funcționari publici europeni si finanțarea lui din Programul Operațional Asistență Tehnică;
  • Folosirea integrală a schemelor de personal existente
  • Creșterea ocupării posturilor din autoritățile de management și organismele intermediare la cel puțin 95%, în condițiile în care sunt instituții unde nivelul este de 50%-70%.
  • Motivarea funcţionarilor implicaţi in gestiunea Fondurilor comunitare prin majorarea de la 75% la 100% a procentului maxim de mărire a salariului de bază
  • Realocarea de fonduri intre axele prioritare.
  • Deblocarea sumelor imobilizate în proiectele nefezabile
  • Dezvoltarea capacităţii administrative la nivelul autorităţilor publice beneficiare ale fondurilor europene
  • Standardizarea și simplificarea unor tipuri de proceduri

Deschide AICI raportul integral al ACRAFE


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: