Fostul ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Comerţului în Guvernul Boc I pledează pentru o restructurare radicală a aparatului de control. Cuvintele cheie: comasare, regionalizare, externalizare.
„În primul rând, trebuie să trecem într-un sistem de informatizare eficient, pe care ANAF-ul este obligat să-l facă. În al doilea rând, toate organele de control trebuie restructurate. În al treilea rând, cred că este timpul să externalizăm anumite organisme de control, de exemplu, vedeţi ce s-a întâmplat în Bulgaria unde vămile au fost date la o societate britanică şi, deodată, a crescut gradul de colectare. Apoi cred că trebuie să stimulăm oamenii care sunt în acest domeniu şi nu să le tăiem din salarii şi să îi lăsăm cu salarii mici, iar apoi să îi trimitem la cei care câştigă milioane să-i controleze, pentru că atunci şi gradul de corupţie creşte”, spune fostul ministru.
Soluţiile concrete enumerate de PSD-istul Constantin Niţă sunt următoarele:
- comasarea unor structuri;
- regionalizarea structurilor de control care au eficienţă mică;
-
evaluarea foarte serioasă a eficienţei fiecărei Direcţii de Finanţe, a fiecărei Direcţii de Vamă sau Gardă Financiară.
„Trebuie să introducem acel single act control. Trebuie să definească aceste organe ce controlm pentru că sunt multe dintre aceste organisme care nu acţionează decât la ordin politic sau li se spune la ordin politic să nu acţioneze. Acest lucru trebuie să dispară. Noi sperăm să depolitizăm aceste structuri. Noi nu mai avem oameni în administarţia publică. Cei foarte buni nu stau în ţară sau pleacă în domenii private, unde se câştigă bine, nimeni nu vine să stea cu şapte milioane pe lună”, mai spune Niţă.
Social-democratul susţine punctul de vedere al partidului său cu privire la impozitarea progresivă, şi respingerea ideii de cotă unică. „Trebuie să introducem noi mecanisme fiscale, de exemplu, declaraţia de impunere pe venitul anual global, aşa cum a fost până în 2004. Atunci poţi să controlezi orice cetăţean al României, dacă îşi spune corect veniturile pe care le câştigă într-un an”.
Un răspuns
„comasarea unor structuri;
regionalizarea structurilor de control care au eficienţă mică;
evaluarea foarte serioasă a eficienţei fiecărei Direcţii de Finanţe, a fiecărei Direcţii de Vamă sau Gardă Financiară.”
parca e un oracol – astea nu sunt solutii concrete, sunt vorbe goale, domnii care se joaca de-a politica pe spinarea noastra sunt total rupti de realitate si putin le pasa de noi.