30 octombrie, 2017

Paul Manafort (în prim plan) și Rick Gates (în fundal)

Fostul șef al campaniei electorale a președintelui Donald Trump, Paul Manafort, și unul dintre foștii membri ai echipei de campanie, Rick Gates, s-au predat luni procurorului special din Departamentul Justiţiei, Robert Mueller, anunță CNN.

Rick Gates, 45 de ani, este un vechi asociat de afaceri al lui Paul Manafort și în campania prezidențială a fost adjunct al directorului de campanie.

Cele două persoane, afirmă surse citate de CNN, au fost puși sub acuzare vineri, în cadrul anchetei care vizează posibile conspirații între guvernul Rusiei și membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, precum și crime de natură financiară sau posibile obstrucționări ale justiției.

Cele 12 capete de acuzare


Împotriva celor doi au fost emise 12 capete de acuzare: conspirație împotriva Statelor Unite, conspirație în vederea spălării de bani, neînregistrarea ca agent al unui interes străin, fals și înșelătorie în declarații către Registrul Agenților Străini, fals în declarații și 7 acuzații de neraportare a deținerii de conturi deschise în bănci străine.

Paul Manafort a venit luni dimineața la Biroul FBI din Washington unde s-a predat autorităților. Cei doi acuzați vor fi interogați separat, după această procedură urmând să fie transportați la Curtea federală din Washington.

Paul Manafort și Rick Gates vor fi prezentați judecătorului districtual Deborah Robinson, care va decide dacă cei doi pot fi judecați în libertate, stabilind eventuala sumă ce trebuie depusă pentru cauțiune, sau în stare de arest.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat CNN că Administrația Trump ”nu are niciun comentariu” de făcut. Acuzațiile aduse celor 2 nu au legătură cu alegerile prezidențiale americane.

Începutul – afacerile cu Ucraina


Paul Manafort, ale cărui servicii prestate în beneficiul fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianucovici au atras atenția procurorilor federali, a negat în trecut orice neregulă referitoare la sumele încasate din Ucraina sau la operațiunile sale financiare. Rick Gates, care a negat la rândul său orice nereguli comise, este asociat vechi cu Paul Manafort.

Cele două personaje sunt primele din anturajul președintelui Donald Trump care sunt puse sub acuzare în cadrul investigației care urmărește să afle inclusiv dacă acțiunea președintelui Trump de a-l concedia pe directorul FBI a constituit, sau nu, obstrucționarea justiției.

Investigația federală asupra activităților lui Manafort și Gates este una care precede numirii procurorului special Robert Mueller, o investigație separată fiind declanșată în anul 2014.

Viktor Ianucovici a fost alungat de la putere în 2014, el și partidul său fiind acuzați în Ucraina de corupție și spălare de bani. FBI a început să verifice dacă cei care au lucrat pentru regimul Ianucovici, adică firma lui Manafort și firmele de lobby Mercury LLC și Podesta Group, au jucat vreun rol în faptele de care era acuzat fostul președinte.

La momentul respectiv, ancheta s-a bazat pe faptul că respectivele companii americane nu s-au înscris în Registrul Agenților Străini, o lege în baza căreia rareori Departamentul de Justiție face acuzații. La începutul anului 2017, cele 3 companii au depus o cerere de înregistrare retroactivă în registru.

O afacere ratată cu Oleg Deripaska

Rick Gates a fost implicat într-o afacere ratată alături de Paul Manafort și de oligarhul rus Oleg Deripaska, aproiat al președintelui Vladimir Putin. Planul inițial era ca Deripaska să investească 100 de milioane de dolari într-un fond de investiții care trebuia manageriat de Manafort și Gates.

Proiectul a eșuat, dar Deripaska i-a dat în judecată pe Manafort și Gates în Insulele Cayman pentru gestionarea proastă a fondurilor sale. Deripaska, cetățean rus, s-a oferit să coopereze în achetă în schimbul imunității sale.

Ancheta a trenat mult timp din lipsa dovezilor, însă în 2016 FBI a relansat ancheta după interceptarea mai multor discuții purtate de Paul Manafort cu agenți ai Rusiei și altele între agenți ai Rusiei. Investigațiile s-au intensificat după numirea la conducerea anchetei a procurorului special Mueller, care a cerut unei echipe de procurori să verifice declarațiile financiare și istoricul fiscal al lui Paul Manafort din ultimii 11 ani.

Discuțiile cu Ivanka Trump și Jared Kushner

Paul Manafort s-a alăturat campaniei lui Trump la începutul anului 2016, după ce a discutat cu fata  și cu ginerele lui Donald Trump, Ivanka și Jared Kushner, și s-a oferit să lucreze gratis, potrivit New York Times.

Manafort a început activitatea de campanie în martie 2016, foarte curând fiind promovat director de campanie. Mandatul nu a fost unul lung- a început în iunie, după demiterea fostului șef de campanie, Corey Lewandowski.

The Times a scris în august 2016 că procurorii ucraineni au descoperit numele lui Manafort în registre secrete ce conțineau plăți, în dreptul numelui său fiind trecută suma de 12,7 milioane dolari plătiți de partidul lui Ianucovici, Partidul Regiunilor.

Paul Manafort a negat că ar fi primit această sumă de bani și a afirmat că respectivele registre ar fi falsificate. Cu toate acestea, câteva zile mai tărziu Paul Manafort a demisionat din poziția de director de campanie.

Pe lângă afaceriler cu Ucraina, procurorii verifică toate tranzacțiile imobiliare făcute de Paul Manafort, toate companiile străine deținute de acesta șitoate conturile acestuia din paradisurile fiscale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: