Consiliul de Securitate al Turciei a recomandat miercuri extinderea stării de urgență, anunță cotidianul Hurriyet.
Măsura controversată a fost impusă la scurt timp după dejucarea complotului din 15 iulie, în interiorul acestei perioade fiind operate 32.000 de arestări.
Consiliul Național de Securitate a anunțat, după o reuniune prezidată de Recep Tayyip Erdogan, organizată miercuri la Ankara, că extinderea stării de urgență este necesară pentru a asigura ”protejarea democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților cetățenilor turci”.
Starea de urgență a furnizat cadrul legal al celei mai mari epurări din istoria modernă a Turciei, declanșând îngrijorarea SUA și a UE.
Starea de urgență, declarată la data de 20 iulie, expira la mijlocul lunii octombrie. Din declarația Consiliului lipsește o precizare importantă: nu s-a comunicat dacă starea de urgență va fi prelungită pentru alte 3 luni, maximum prevăzut de legislație, sau pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Separat, Consiliul a mai recomandat ca data de 15 iulie să fie serbată în viitor ca ”Ziua Democrației și Libertăților”.
În ziua reuniunii Consiliului de Securitate, ministrul Justiției Bekir Bozdag a declarat televiziunii NTV că 70.000 de persoane sunt în prezent investigate pentru complicitate la tentativa de puci din 15 iulie, 32.000 dintre aceștia fiind plasați în arest preventiv.
Ministrul Bozdag a anunțat că arestările vor continua, dar nu a dat nicio indicație asupra momentului la care vor debuta procesele intentate celor acuzați.
Media turce au anunțat că autoritățile au în plan construirea a 174 de închisori în următorii 5 ani, program care ar crește capacitatea de detenție cu 100.000 de locuri.
Actuala capacitate de detenție este de sub 200.000 de locuri, aglomerația din penitenciarele din Turcia determinând autoritățile să amnistieze recent aproximativ 38.000 de condamnați.