Consiliul Concurenței anunță luni o investigație pe piața comercializării angro de carburanți auto, pentru a identifica motivele recentelor majorări de prețuri, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.
Anunțul vine la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu a cerut public instituției să ancheteze eventuala existență a unui cartel al carburanților.
Studiul Consiliului a fost demarat la începutul lunii septembrie, prin solicitarea de informații și documente tuturor operatorilor implicați, precizează un comunicat al CC.
În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.
Consiliul reamintește că a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.
Prețul petrolului, la maximul ultimilor 7 ani
Prețul pretrolului a crescut în urmă cu trei săptămâni la maximul ultimilor șapte ani, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și un grup de producători de petrol conduși de Rusia nu au fost de acord să accelereze creșterea producției.
Luni, prețul petrolului Brent, referința internațională, era la cel mai mare nivel din octombrie 2018, în contextul în care recuperarea cererii și prețurile ridicate la gaze naturale și cărbune au încurajat utilizatorii să treacă la păcură și motorină pentru generarea de energie electrică, potrivit Reuters.
Prețul carburanților este în directă corelație cu prețul petrolului.
Preţul unui litru de motorină la pompă a atins un nivel record în Germania, pe fondul creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a relansării cererii mondiale, a anunţat luni asociaţia automobiliştilor ADAC, citată de Agerpres.