Direcţia Generală a Vămilor a organizat joi prima Conferinţa internaţională privind combaterea traficului ilicit cu ţigarete, unde Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonatorul Structurilor Vamale, a anunțat că acțiunile de combatere a traficului cu țigarete reprezintă ”prioritatea zero” a Vămii Române.
La conferinţa organizată la Palatul Parlamentului au participat reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai administraţiilor vamale din România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Norvegia, Marea Britanie, reprezentanţi ai EUBAM şi SELEC, precum şi reprezentanţi ai marilor producători de ţigarete din România (British American Tobacco, Japan Tabacco International și Philip Morris International).
La reuniune au fost discutate aspecte privind cooperarea interinstituţională a administraţiilor vamale din regiune, fiind prezentată totodată analiza „Operaţiunii SCUT” care s-a derulat în luna februarie 2017, concretizată prin descoperiri şi confiscări substanţiale de ţigarete, fiind apărate interesele economice şi financiare ale Uniunii Europene şi ale statelor ale căror administraţii vamale au participat la operaţiunea susmenţionată.
„Aceasta este prima conferință internațională organizată cu scopul de a consolida și intensifica acțiunile comune ale autorităților vamale din regiune, pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete. Acțiunile întreprinse până acum au dat rezultatele scontate. Au fost reoperaționalizate echipele mobile, reînființate echipele canine, dialogul între instituții a fost intensificat. De asemenea, Biroul Vamal din Constanța a reușit una dintre cele mai mari capturi din ultimii ani. Au fost reținute 14 milioane de țigarete ilegale, cu o valoare de circa 3 milioane de euro. În afara acestei cantități uriașe de țigarete ilegale, pe parcursul Operațiunii Scut 2017 au fost confiscate peste 400.000 țigarete ilegale și alte bunuri contrafăcute, în valoare de peste 500.000 euro. Vom continua să luăm toate măsurile pentru combaterea traficului ilicit cu țigarete, astfel încât piața neagră să scadă până la 14%, în cursul anului 2017. Pentru că activitatea de comerț ilegal este una globală și aduce cele mai mari profituri la nivel internațional, este necesar ca și din partea instituțiilor de aplicare a legii să existe o abordare globală”, a declarat Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonatorul Structurilor Vamale.
Vicepreședintele ANAF a subliniat faptul că „evenimentul organizat reprezintă încă o dovadă că obiectivul autorității vamale din România de a deveni pilon de stabilitate în cooperarea vamală transfrontalieră în regiune prinde contur, iar combaterea traficului ilicit cu țigarete va reprezenta în continuare prioritatea zero a Vămii Române”.
Pe data de 13 martie 2017, vameșii din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud, au confiscat 14 milioane de țigarete, aceasta fiind cea mai mare captură de țigarete din ultimii 5 ani efectuată de autoritatea vamală din România.
Reprezentanții marilor producători de țigarete – BAT, JTI și PMI, au prezentat acțiunile anticontrabandă, derulate în cadrul parteneriatului încheiat în septembrie 2015 cu Autoritatea Vamală, din cadrul ANAF.
„Zilnic în România se consumă aproximativ 600.000 de pachete de țigări provenite din piața neagră, echivalentul a două tiruri. Încă din 2010, British American Tobacco a început colaborarea cu UE prin semnarea unui acord pe o perioadă de 20 de ani, în baza căruia compania va plăti 200 de milioane de dolari Uniunii Europene pentru măsuri de combatere a traficului ilicit de țigări”, a declarat Constantin Bratu, Head of Corporate Affairs British American Tobacco România.
”Avem un parteneriat de lungă durată cu instituțiile de aplicare a legii în vederea combaterii traficului ilegal de țigarete. Circa 75% din prețul unui pachet de țigarete reprezintă taxe, de aceea colaborarea este foarte importantă în ceea ce privește îmbunătățirea legislației, aplicarea legii, precum și derularea de acțiuni comune. În acest context, vom sprijini săptămâna viitoare lansarea unei noi campanii regionale anticontrabandă, cu scopul creșterii gradului de conștientizare a efectelor profund negative ale pieței negre, atât pentru stat, cât și pentru societate”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, Japan Tobacco International, România, Moldova & Bulgaria.
”Lupta cu comerțul ilegal reprezintă o prioritate. Philip Morris a inclus elemente de trasabilitate pentru o mare parte a produselor, așa cum au procedat de altfel și ceilalți mari producători. PMI Impact, programul lansat de noi în 2016 este o dovadă clară a implicării active și a sprijinului pus la dispoziția autorităților în scopul reducerii contrabandei cu țigări. Philip Morris Impact este o inițiativă globală de acordare de fonduri pentru proiecte dedicate luptei împotriva contrabandei și infracțiunilor asociate acesteia, cu un buget alocat de 100 milioane USD”, a declarat Adrian Gavrilă, reprezentantul Philip Morris International.