Acuzaţiile lansate săptămâna trecută, vineri, de către Elena Udrea la adresa celui care asigură conducerea interimară a SRI, generalul Florian Coldea, au generat o anchetă internă a serviciului.
Preşedintele Comisiei de control SRI, deputatul Georgian Pop, a declarat duminică că o audiere a conducerii intrerimare a SRI va fi făcută de către comisie după finalizarea acestei anchete interne.
O serie de proceduri standard, explică Georgian Pop, care se derulează ori de câte ori în spaţiul public apar acuzaţii la adresa Serviciului, în care rolul comisiei este acela “de a verifica acuzaţiile din punct de vedere al respectării legalităţii.”
De remarcat faptul că aceste proceduri nu s-au declanşat, de exemplu, atunci când preşedintele CCR a acuzat presiunile exercitate de SRI pentru validarea Legilor Big Brother.
Georgian Pop: Comisia are nevoie de un răspuns instituţional
Georgian Pop a precizat că după apariţia interviului dat de Elena Udrea a purtat o discuţie în calitate de preşedinte al Comisiei SRI, în ziua de sâmbătă, cu conducerea interimară a Serviciului vizând analiza situaţiei create ca urmare a acuzaţiilor pe care Elena Udrea le-a adus directorului interimar al SRI Florian Coldea.
(Citiţi şi: Elena Udrea anunță că a depus la DNA un denunț împotriva adjunctului SRI Florian Coldea, care i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș 500.000 euro pentru televiziunea lui Sebastian Ghiță)
Georgian Pop a menţionat că a solicitat, în calitate de preşedinte al comisiei, “un punct de vedere oficial“ al Serviciului faţă de aceste acuzaţii.
Georgian Pop a arătat că trebuie aşteptate rezultatele verificării interne standard, întrucât doar acest rezultat constituie răspunsul instituţional şi oficial al SRI şi că, dacă ar face aceste audieri “acum“, aşa cum anunţase iniţial sâmbătă, comisia nu ar obţine decât răspunsul unui singur om.
Georgian Pop a spus că ţine în permanenţă legătura cu conducerea interimară a SRI şi a precizat că audierea acesteia de către comisia parlamentară se va face cu celeritate.
Cine verifică şi cine ar putea clarifica situaţia
Demersurile anunţate oficial se pot rezuma astfel:
în primă fază, subalternii sunt chemaţi să verifice o serie de acuzaţii lansate la adresa şefului
apoi, comisia, care niciodată în istoria ei nu a formulat vreo critică la adresa instituţiei pe care “o controlează“, va lectura raportul SRI şi îl va audia, eventual, pe cel acuzat.
De remarcat: printre membri comisiei parlamentare care ar urma să-l audize pe generalul Florian Coldea, șeful interimar al SRI, împotriva căruia sunt îndreptate acuzațiile Elenei Udrea, se numără și Sebastian Ghiță, patronul de facto al postului România TV și unul dintre cei care au legătură cu prezumtivele infracțiuni reclamate de Elena Udrea. De asemenea, Sebastian Ghiţă este și omul de afaceri ale cărui oficial foste firme de IT se numără printre puţinele din România “garantate de SRI“ pentru a participa la licitaţii strategice în domeniu, rămâne în continuare membru al acestei structuri chiar dacă poziţia sa este o consecinţă a unei calităţii (de deputat PSD) pe care astăzi nu o mai deţine.
Preşedintele comisiei, Georgian Pop, la rândul său deputat PSD, lansează ideea, contrară regulamentelor Camerei şi cutumelor, că partidul său nu îl poate înlocui pe Sebastian Ghiţă.
Membrii Comisiei parlamentare de control al SRI sunt:
- Georgian Pop
- Octavian Marius Popa
- Verestoy Attila
- Sebastian Aurelian Ghiță
- Teodor Atanasiu
- Cezar Florin Preda
- Liviu Codîrlă
- Daniel Savu
Deputatul Elena Udrea l-a acuzat, vineri, într-un interviu acordat Hotnews, pe actualul director interimar al SRI, Generalul Florian Coldea, de implicare în viața politică, de presiuni asupra unor oameni de afaceri și de sprijin al televiziunii lui Sebastian Ghiță, prin suma de 500.000 de euro pe care i-ar fi cerut-o lui Dorin Cocoș pentru sprijinul financiar al acesteia. Suma ar fi fost livrată de Alin Cocoș, acualmente arestat. Elena Udrea a mai vorbit și despre relațiile dintre magistrați si SRI.
Acuzațiile Elenei Udrea au venit la doar o zi după ce aceasta a fost pusă sub urmărire penală de către DNS sub acuzația de spălare de bani.
La rândul său, SRI a răspuns public – purtătorul de cuvând al instituției declarând că SRI nu comentează ”alegațiile și declarațiile defăimătoare” făcute de suspecți în dosare penale.
Nicio reacție din partea șefului statului în chestiunea SRI – de la demisia intempestivă a lui George Maior și până la reacțiile din ultimele zile ale Comisiei.