fbpx

23 ianuarie, 2025

Secretariatul General al Guvernului a lansat miercuri concursul pentru alegerea unei noi conduceri a AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor de Stat), agenție care va superviza toate companiile de stat. Data limită pentru depunerea dosarelor: 24.02.2025 ora 20.00.

Reforma modului în care se fac numirile în conducerea companiilor de stat, între care AMEPIP, cele din transporturi și cele din energie, este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană.

Neîndeplinirea aceastei reforme este motivul pentru care Comisia a blocat plata a 500 milioane euro din cererea trei de plată din PNRR (cerere încă blocată din cauza ratării altor jaloane asumate).

Conducere interimară din octombrie 2024


În prezent, agenția este condusă interimar de fostul comisar european Corina Crețu (foto), numită în octombrie 2024, după demisia fostei conduceri ca efect al nemulțumirilor exprimate de Bruxelles referitor la modul în care aceasta a fost numită.

AMEPIP a fost condusă până în iulie 2024 de Mihai Precup, care nu îndeplinea cerințele de experiență necesare pentru a ocupa acest post.

Ceilalți doi vicepreședinți, Ciprian Hodja și Victor Morau, și-au dat și ei demisiile, dau rămas pe posturi interimar, până la numirea unei noi conduceri.

Nici Ciprian Hojda nu respecta cerințele de experiență necesare pentru post. Victor Moraru era suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP- el a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior avea să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP.

Marile restanțe la aplicarea guvernanței în companii de stat

Comisia Europeană a insistat în repetate rânduri ca România să aplice regulile guvernanței corporative în companii de stat, Bruxelles insistând ca aceasta în fie inclusă ca țintă/jalon în Planul de Reziliență. Reducerea numirilor temporare la conducerea companiilor de stat la nivel central a fost negociată și acceptată de Guvernul României, în cadrul PNRR existând mai multe jaloane în acest domeniu.

Toate aceste jaloane sunt în prezent ratate:

  • Reducerea cu 50 % a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat centrale (Număr secvențial: 442) – termen T4 2023
  • Reducerea cu 10 % a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat centrale (Numar secvențial: 444) – termen T4 2023
  • Selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători (Număr secvențial: 79) – termen T4 2022

(Citește și: ”Degringoladă corporativă în companiile statului: Doar 25 din 142 de întreprinderi aplică legea guvernanței – s-au ratat 3 jaloane din PNRR, de care depindea tranșa a treia de bani. Provizorate și selecții hilare în CA-uri”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: