21 mai, 2023

Liderii mondiali au intensificat duminică presiunea asupra Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii fiind în centrul unui ”vârtej” diplomatic în ultima zi a summitului Grupului celor Șapte.

Prezența în persoană a lui Zelensky la una dintre cele mai importante întâlniri diplomatice din lume a avut menirea de a stimula atenția asupra luptei de 15 luni a națiunii sale împotriva Rusiei, scrie Associated Press.

Ucraina a dominat agenda summit-ului

Chiar înainte de a ateriza sâmbătă cu un avion francez, națiunile G7 au dezvăluit o serie de noi sancțiuni și alte măsuri menite să pedepsească Moscova și să-i împiedice abilitățile de luptă în război.


Ucraina a fost punctul central al summit-ului, dar liderii Japoniei, Statelor Unite, Regatului Unit, Franței, Germaniei, Canadei și Italiei, precum și ai Uniunii Europene, au abordat și îngrijorările globale legate de schimbările climatice, AI , sărăcie, instabilitate economică și proliferare nucleară.

Doi aliați ai Statelor Unite – Coreea de Sud și Japonia – au continuat duminică eforturile de a-și îmbunătăți legăturile care au fost adesea afectate de furia persistentă față de problemele legate de colonizarea brutală a Peninsulei Coreene de către Japonia din 1910-1945.

Washington dorește ca cei doi vecini, ambele democrații liberale și aliați ai puterii americane în regiune, să coopereze pe diverse planuri, inclusiv în ceea ce privește postura agresivă în creștere a Chinei, Coreei de Nord și Rusiei.

Întărirea sprijinului internațional este o prioritate a momentului, deoarece Ucraina se pregătește pentru ceea ce este văzut ca o tentativă majoră de a recuceri teritoriul confiscat de Rusia în războiul care a început în februarie anul trecut.


Vizita lui Zelensky la summitul G7 a fost marcată de faptul că Statele Unite au acceptat să înceapă antrenamente ale piloților ucraineni pe avioane de luptă de fabricație americană, ceea ce pune bazele pentru eventualul lor transfer în Ucraina.

„Este necesar să îmbunătățim capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei, inclusiv prin pregătirea piloților noștri”, a scris Volodimir Zelenski pe canalul său oficial Telegram, după ce s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni, unul dintre liderii cu care a discutat.

Zelensky s-a întâlnit, de asemenea, în marja summitului, cu prim-ministrul indian Narendra Modi, primele lor discuții față în față de după război, și l-a informat despre planul de pace al Ucrainei, care cere retragerea trupelor ruse din țară înainte de orice negocieri.

India, cea mai mare democrație din lume, a evitat să condamne invazia Rusiei în Ucraina. India menține legături strânse cu Statele Unite și aliații săi occidentali, dar este și un cumpărător important de arme și petrol rusești.

Un alt obiectiv major al întâlnirii: China, economia nr. 2 din lume

Există o îngrijorare din ce în ce mai mare în G7 că Beijing, care și-a dezvoltat în mod constant programul nuclear, ar putea încerca să pună mâna pe Taiwan cu forța, declanșând un conflict mai larg.

G7 a spus că nu vrea să antagonizeze China, ci caută „relații constructive și stabile” cu Beijing, „recunoscând importanța interacțiunii sincere cu China și exprimându-ne preocupările direct către China”.

G7 a cerut din nou Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina și să „sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”.

Ministerul de Externe al Chinei a replicat acestor mesaje: „S-au dus vremurile în care o mână de țări occidentale se puteau amesteca intenționat în afacerile interne ale altor țări și puteau manipula afacerile globale. Îndemnăm membrii G7 să se concentreze pe abordarea diferitelor probleme pe care le au acasă, să înceteze să se regrupeze pentru a forma blocuri exclusive, să nu mai controleze și să lovească alte țări.”

Avertisment pentru Coreea de Nord

G7 a avertizat, de asemenea, Coreea de Nord, care testează în ritm susținut rachete balistice, să renunțe complet la ambițiile sale nucleare, „inclusiv orice alte teste nucleare sau lansări care utilizează tehnologia rachetelor balistice”, se arată în declarația liderilor.

Pe ordinea de zi: economie, inflație, infrastructură

Liderii G7 au discutat, de asemenea, despre eforturile de a consolida economia globală și de a aborda creșterea prețurilor care afectează familiile și bugetele guvernamentale din întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină.

Grupul și-a reiterat scopul de a aduna până la 600 de miliarde de dolari în finanțare pentru inițiativa globală de dezvoltare a infrastructurii G7, care este menită să ofere țărilor o alternativă la investițiile masive ale Chinei prin programul Belt and Road.

Serghei Lavrov spune că G7 caută eliminarea concurenților geopolitici

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat summitul G7 pentru că urmărește izolarea atât a Chinei, cât și a Rusiei.

„Sarcina a fost stabilită cu voce tare și deschis: să învingem Rusia pe câmpul de luptă, dar nu să ne oprim aici, ci să o eliminăm ca concurent geopolitic. De fapt, orice altă țară care pretinde un loc independent în alinierea mondială va fi, de asemenea, suprimată. Priviți deciziile care sunt acum discutate și adoptate la Hiroshima, la summitul G7, și care vizează dubla izolare a Rusiei și Chinei”, a spus el.

G7, cu toate acestea, a promis că va intensifica presiunea asupra Rusiei.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, încălcând normele, regulile și principiile fundamentale ale comunității internaționale. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, justă și de durată”, a spus grupul într-un comunicat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: