8 mai, 2013

Compania The Rompetrol Group, deținută de kazahii de la KazMunaiGaz, va plăti statului român un preț minim de 200 de milioane de dolari pentru pachetul de 26,6% din acțiunile SC Rompetrol Rafinare SA (RRC), pe care Guvernul îi va pune într-un fond de investiții în care va avea o participație de 20%, potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Executiv.

Pachetul de acțiuni tranzacționat a rezultat din eșalonarea unei datorii de 603 milioane de dolari acordată de Guvernul Năstase în anul 2003 grupului Rompetrol Rafinare, controlat atunci de omul de afaceri Dinu Patriciu. Astfel, Guvernul Năstase a transformat datoriile Rompetrol în obligațiuni cu maturitate în septembrie 2010, termen până la care compania petrolieră a răscumpărat obligațiuni de numai 71 de milioane de dolari.  În anul 2007,  Rompetrol a fost cumpărat  de către compania kazahă KazMunaiGaz.

Prin memorandumul adoptat miercuri de Guvern, în viitorul fond de investiții în valoarea totală de 1 miliard de dolari, România va avea o participație de 20% pentru cele 200 de milioane de dolari, iar The Rompetrol Group, restul de 80%.


Viitorul fond va avea va obiect de activitate ”realizarea de investiţii în proiecte energetice în România”, susține Guvernul.

De asemenea, acordul Guvern-Rompetrol conține și o clauză prin care statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani la Rompetrol Rafinare.

După expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia, mai prevede înțelegerea.

Tranzacția va fi încheiată între grupul petrolier deținut de statul kazah și Oficiul Participațiilor Statului în Industrie, din Ministerul Economiei de la București.

(Descarca de AICI Memorandumul Guvern-Rompetrol)


Tranzacția are loc după ce statul român, prin Ministerul Finantelor Publice, a pierdut procesul cu Rompetrol Group.

Tribunalul Constanța a respins cererea de anulare a conversiei obligațiunilor nerăscumpărate în acțiuni la Rompetrol Rafinare în baza prevederilor OUG nr. 118 aprobata prin legea nr. 89/2005.

”Prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potential risc de insolventă a RRC, fiind solutionat un vechi diferend intre Statul roman si RRC, care punea in pericol continuitatea activității a 7.000 de salariati si colectarea a peste 1,3 mld euro la bugetul de stat”, susține Palatul Victoria.

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 30/20.06.2012, în prezent, statul român își exercită drepturile ce îi revin în calitate de acționar al SC Rompetrol Rafinare SA prin Ministerul Economiei, deținand, prin OPSPI, o participație de 44,6959 % din capitalul social al RRC.

Prin valorificarea unui pachet din actiunile detinute de Statul roman prin Ministerul Economiei prin derularea unei proceduri competitive, se va asigura încasarea a peste 200 milioane dolari, preț care depășeste cu mult valoarea de piață a acestui pachet.

In 2012, la preluarea in administrarea de catre OPSPI a pachetului de actiuni la RRC pachetul de 26 % acțiuni RRC, valora la preturile Bursei in jur de 80 milioane euro.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, situaţia obligaţiilor fiscale achitate de către RRC la bugetul general consolidat totalizează aproximativ 8,6 miliarde de dolari.

”Aceste date relevă, pe de o parte, sumele încasate de statul român în urma operaţiunii de subscriere a obligaţiunilor emise de RRC și de anulare a creanțelor bugetare, şi, pe de altă parte, valoarea economică și socială a RRC ca mare contribuabil la bugetul de stat consolidat şi ca pilon strategic în sectorul energetic românesc”, arată Guvernul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. TROCUL si GOLANIA GUVERNAMENTALA sunt sporturi nationale practicate timp de 23 de ani in domeniul economic de catre POLITRUCII, auoimpusi, fara minte, suflet SAU credinta, pe spinarea romanilor neputiinciosi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. TROCUL si GOLANIA GUVERNAMENTALA sunt sporturi nationale practicate timp de 23 de ani in domeniul economic de catre POLITRUCII, auoimpusi, fara minte, suflet SAU credinta, pe spinarea romanilor neputiinciosi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: