Potrivit datelor publicate de INS, întreprinderile care au avut anul trecut drept activitate principală servicii de piață au fost cele mai numeroase (49,1% din total), au cumulat cel mai mare număr de salariați (36,5% din total) și au produs cea mai mare valoare adăugată brută (VAB) în economie (35,5% din total).
Cu toate acestea , ele au obținut doar 30,4% din profitul rezultat de pe urma activității desfășurate, la egalitate cu sectorul comercial, iar randamentul realizat per salariat a fost cel mai scăzut din toate categoriile de întreprinderi, de doar 83,5% din media la nivel național.
Desigur, comerțul a excelat la cifra de afaceri iar industria la investiții brute, dar acestea s-au situat în final SUB rezultatul cumulat de serviciile de piață.
Per salariat, comerțul conduce detașat
Comerțul a fost cel mai rentabil pentru angajatori, cu un rezultat per salariat de 143,2% din media pe țară, urmat la mare distanță de construcții (110,2%) și ceva mai bine decât în servicii de piață, sectorul industrial (86,6% la nivel național, mult sub uzanța din Uniune și regiune de 100%, ceea ce explică salariile relativ mici și procesul de dezindustrializare).
Această dispunere a rezultatelor după obiectul de activitate, cu implicații majore asupra forței de muncă, ar trebui analizată mai atent de factorii de decizie.
Dacă cele mai multe întreprinderi, cu cei mai mulți salariați și cu cea mai mare valoare adăugată brută care contribuie la formarea PIB (metodologic se adaugă doar impozitele nete), ajung să fie (destul de clar) cele mai puțin profitabile, atât pentru întreprinzători cât și pentru angajați (de unde nu prea se vede rezultat brut, ce salarii să se dea ?), parcă ceva nu e tocmai în regulă. Cum s-ar spune popular, „munca multă, sărăcia omului”.
Un răspuns
Asta se intampla cand esti condus de incompetenti 30+ ani .
Valoarea adaugata foarte mare este realizata de firmele care vand produse complexe finite (unde este incorporat si mult R&D), la noi din pacate comunistii (care inca ne conduc prin urmasii lor) au distrus orice afacere de familie care exista in anii 50.
Deasemenea firmele dezvoltate de Ceausescu pe sangele parintilor nostri au intrat pe mainile tot acelor comunisti care au vandut utilajele fie la fier vechi fie la firme din alte tari care le-au luat pe bani foarte putini pentru a-si dezvolta afacerile . In 90 deasemenea marea majoritate a romanilor nu aveau absolut nici o posibilitate sa ajunga sa preia asemenea fabrici/utilaje , singurii care au reusit au fost securistii/prietenii FSN-ului (in multe cazuri sunt acelasi lucru).
Unii vor spune ca utilajele si liniile erau depasite, cei care spuneti asta mancati r***t, se puteau moderniza foarte usor la costuri mult mai mici decat utilajele noi. Si acum se folosesc utilaje din anii 60-70 pt ca batiurile lor (fundatia masinii) sunt foarte stabile .
Si ajungem si la productivitatea scazuta. Cand toate scolile profesionale au fost desfiintate de ratata de Andronescu de la FSN/PSD atunci muncitorii care ajung in fabrica ta trebuie antrenati pe post DAR nu poti sa faci in cateva saptamani ceea ce ar fi invatat el in 2-3 ani . „Cursurile” facute de ITM sunt praf in ochi pt a mai sifona unii bani de la stat pt diversi „traineri” , in 25 de ani nu mi-a venit NICI UN MUNCITOR care sa stie ceva de pe urma cursurilor de la ITM.