Companiile membre ale Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită, luni, intervenţia directă a premierului Victor Ponta pentru garantarea predictibilității legislative în domeniu, după ce Ministerul Economiei a inițiat un prooect de hotărâre de guvern de reducere a certificatelor verzi pentru finanțarea producătorilor de energie regenerabilă.
Concret, companiile se plâng că reducerea certificatelor verzi se va face imediat după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, ci nu de la 1 ianuarie 2014, așa cum prevede legea cadru a energiei.
”Ca urmare a apariţiei unui nou proiect de HG prin care numărul de certificate verzi va fi redus nu de la 1 ianuarie anul viitor, cum era prevăzut de lege, ci mai devreme, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită respectuos intervenţia directă a premierului, Victor Ponta, pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă, încă o dată, consternarea faţă de politica energetică promovată de ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă”, precizează RWEA.
Asociația afirmă că înțelege reclacularea certificatelor verzi ca regulă a jocului, stabilită de legsislația în vigoare, însă ”ceea ce stârneşte indignarea întregii industrii eoliene din România este data de la care se doreşte aplicarea noii reglementări, adică imediat după publicarea HG în Monitorul Oficial şi nu de la 1 ianuarie 2014, în linie cu prevederile Legii 220/2008 privind tehnologiile regenerabile şi cu înţelegerile scrise cu Uniunea Europeană”.
În context, RWEA arată că modificarea intempestivă a legsislației provoacă prejudicii producătorilor.
”Este clar pentru oricine că acest tip de politici impredictibile, în care legislaţia este modificată peste noapte, provoacă mari deservicii României. Un singur exemplu: pe primul semestru al acestui an, investiţiile străine au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, susține asociația.
”Premierul Victor Ponta ar trebui să ştie că, în cele din urmă, proasta funcţionare a unui minister urmează a fi decontată de guvern în ansamblul său. În cazul de faţă se traduce printr-o lipsă generalizată de atractivitate a României în materie de investiţii străine consistente”, se mai arată în comunicat.
Guvernul vrea să reducă, din nou, certificatele verzi pentru finanțarea producătorilor de energie din surse regenerabile, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Economiei.
Calculele sunt făcute de Agenția Națională pentru reglementare în Energie (ANRE), care are în vedere supracompensarea, în funcție de prețurile tehnologiilor folosite la producerea energiei.