fbpx

20 ianuarie, 2025

Compania Haier Tech, care a beneficiat de un ajutor de stat de 24 de milioane de euro, a anunțat luni încetarea producției la unitatea Ariceștii Rahtivani din România și concedierea tuturor angajaților, în câteva luni. ”Această decizie este rezultatul unei analize strategice globale care include acțiuni cheie de restructurare în cadrul unui plan mai amplu de transformare pentru Haier Europe, cu scopul de a restabili profitabilitatea”, se arată în comunicatul oficial al companiei.

Același plan prevede și încetarea activităților de producție la unitatea Brugherio din Italia, urmate de un proiect de reconversie care va fi lansat pentru a minimiza impactul social și a asigura rolul strategic al sitului Brugherio.

Compania va continuă să opereze sediul european în Italia, împreună cu centrul european pentru post-vânzare și piese de schimb, centrul european de design (Milan Experience Design Center) și laboratoarele de cercetare și dezvoltare pentru liniile de produse, cu accent pe IoT și conectivitate.

Cei 519 angajați urmează să fie concediați în două etape


Reprezentanții Haier au transmis Observatorului Prahovean că, în prima fază, concedierea colectivă va afecta aproximativ 420-450 de angajați. Restul până la 519 vor rămâne sub contract până la dezasamblarea completă a echipamentelor și închiderea fabricii. 

Conform planificării inițiale, prima concediere colectivă va intra în vigoare până la sfârșitul lunii martie.

Angajații afectați vor beneficia de un pachet de indemnizații de concediere. ”Pe lângă aceasta, compania va oferi consiliere pentru reangajare și reintegrare, prin intermediul serviciilor oferite de o companie externă de plasare a forței de muncă. În funcție de acordul angajaților, acest partener va identifica locurile de muncă vacante la nivel local, va media relația cu potențialii angajatori, va sprijini și consilia angajații pentru a identifica opțiuni rapide de reintegrare”, conform răspunsului trimis de Haier publicației locale Observatorul Prahovean.

Problemele au început din 2024, când au fost disponibilizați 40% din angajați

Grupul chinez Haier a deschis în 2021 investiția din Ariceștii Rahtivani, cu un ajutor de stat de 24 de milioane de euro pentru o investiție de peste 70 milioane de euro într-o fabrică de frigidere.

Haier a început să producă frigidere, incorporabile și standard, pentru cele trei mărci ale Haier Europe – Candy, Hoover şi Haier -, la sfârșitul anului 2021.


Anul trecut au apărut însă primele probleme, compania disponibilizând 40% din personalul unităţii de producţie, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă.

Ajutorul de stat

Pentru că Haier a beneficiat și de un ajutor de stat, compania a informat oficial autoritățile române cu privire la intenția sa și va începe discuțiile pentru rezilierea contractului de finanțare.

Anul trecut, când au fost concediați cei 400 de salariați, Ministerul Finanțelor declara că Haier nu se află în pericol de a returna ajutorul de stat primit prin acordatul semnat în 2019, cu toate că investitorii şi-au asumat 740 de locuri de muncă, iar la finalul anului trecut numărul coborâse sub 600.

Obligaţiile companiei și îndeplinirea acestora, la nivelul anului trecut:

  • menținerea în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data finalizării acesteia

  • realizarea unei contribuții la dezvoltarea regională, pe perioada de realizare şi în cei cinci ani de menţinere a investiţiei, într-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat plătit în total, adică 120 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor a emis Acordul pentru finanţare nr. 156/23.12.2019 prin care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare totală de 120.508.830 lei, reprezentând 49,32% din valoarea costurilor eligibile (construcţii, instalaţii tehnice maşini şi echipamente, precum şi active necorporale), asociate unei investiţii iniţiale în valoare totală de 248.386.050 lei. Ulterior, valoarea investiției a crescut la aproximativ 350 milioane de lei (peste 70 milioane de euro).

Principalele situații ce duc la revocarea unui ajutor de stat, conform legislației prezentate de MF:

  • întreprinderea nu menţine investiţia pe o perioadă de cinci ani de la finalizarea acesteia

  • până la data de 1 iulie a anului următor finalizării investiţiei, respectiv realizării ultimei plăţi a ajutorului de stat aprobat, după caz, nu prezintă un raport auditat de o întreprindere autorizată care va certifica faptul că în urma implementării investiţiei întreprinderea realizează activitatea care a fost finanţată prin proiect;

  • întreprinderea nu finalizează investiţia în termenele prevăzute în planul de investiţii care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare

(Citește și: Damen Mangalia concediază 20% din angajați – proiectele noi nu acoperă costurile „masive” ale șantierului naval)


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: