11 decembrie, 2024

Comisia a anunțat miercuri mai multe măsuri prin care va sprijini statele membre vecine cu Rusia și Belarus să securizeze frontierele externe ale UE și, astfel, să combată amenințările hibride generate de instrumentalizarea migrației de către cele două state prin împingerea peste graniță a unor valuri masive de imigranți ilegali.

Comisia a decis să pună la dispoziție fonduri suplimentare în valoare totală de 170 de milioane euro pentru combaterea acestor amenințări.

Documentul a fost adoptat în contextul în care, în 2024, sosirile ilegale la frontiera UE – Belarus – în special la frontiera polono-belarusă – au crescut semnificativ, cu 66% față de 2023. Aproximativ 90% dintre migranții care trec ilegal frontiera polono-belarusă au o viză rusească de student sau de turist.


Sumele vor ajuta statele din vecinătatea Belarusului și Rusiei să-și modernizeze echipamentele electronice de supraveghere, să-și îmbunătățească rețelele de telecomunicații, să desfășoare echipamente mobile de detectare și să combată intruziunile cu drone, pentru o cunoaștere a situației în timp real și eficientizarea activității patrulelor de frontieră.

Cum se distribuie sumele:

  • Estonia – 19,4 milioane euro
  • Finlanda – 50 de milioane
  • Letonia – 17 milioane euro
  • Lituania – 15,4 milioane euro
  • Polonia – 52 de milioane
  • Norvegia – 16,4 milioane euro

Natura gravă și persistentă a amenințărilor hibride la frontiera estică a UE din partea Rusiei și Belarusului reprezintă noi provocări pentru UE, arată un comunicat al UE.

Pentru a garanta securitatea și integritatea teritorială în acest context excepțional, statele membre care se învecinează cu Rusia și Belarus trebuie să fie capabile să acționeze decisiv. Acest lucru necesită un răspuns consolidat al UE, în deplină conformitate cu dreptul UE și cu dreptul internațional.


”Am făcut încă un pas decisiv pentru a sprijini statele membre din prima linie în contracararea amenințărilor hibride generate de militarizarea inacceptabilă a migrației de către Rusia și Belarus. În special țările care se învecinează cu Rusia și Belarus, cum ar fi Finlanda, cu frontiera sa de 1 340 de kilometri cu Rusia, se confruntă cu provocarea grea de a garanta securitatea Uniunii și integritatea teritorială a statelor membre. Astăzi oferim acestor țări sprijin suplimentar, inclusiv o finanțare suplimentară de 170 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor de supraveghere electronică, îmbunătățirea rețelelor de telecomunicații, desfășurarea de echipamente mobile de detectare și combaterea intruziunii dronelor. Autocraților nu trebuie să li se permită niciodată să folosească valorile noastre europene împotriva noastră”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia acordă suplimentar 170 de mil. de euro pentru combaterea acestei amenințări

Comunicarea de miercuri sprijină statele membre, stabilind cadrul acțiunilor care ar trebui să împiedice Rusia și Belarus să folosească principiile și valorile UE împotriva UE:

  • identificarea provocărilor la frontierele terestre externe ale UE cu Rusia și Belarus și a amenințării la adresa securității Uniunii: Rusia și Belarus profită de oameni, folosind ființele umane într-un act de ostilitate, neținând cont de vulnerabilitatea lor. Ele folosesc acest război hibrid ca instrument politic pentru a destabiliza societățile noastre, pentru a submina unitatea UE și pentru a pune în pericol siguranța și integritatea spațiului Schengen și securitatea Uniunii în ansamblu. În conformitate cu poziția Consiliului European, prin comunicarea de astăzi, Comisia sprijină statele membre pentru a împiedica Rusia și Belarus să utilizeze împotriva UE principiile și valorile europene, inclusiv dreptul la azil.

  • consolidarea răspunsului politic al UE și a sprijinului operațional: UE a luat deja mai multe măsuri pentru a contracara instrumentalizarea migranților de către Belarus în Letonia, Lituania și Polonia în 2021 și de către Rusia la frontiera sa cu Finlanda. S-au intensificat rapid eforturile financiare, operaționale și diplomatice, inclusiv cu țările de origine și de tranzit. Pentru a spori în continuare supravegherea frontierelor la granițele cu Rusia și Belarus, Comisia pune acum la dispoziție fonduri suplimentare în valoare totală de 170 de milioane EUR: 150 de milioane prin intermediul Instrumentului pentru vize și gestionarea frontierelor (BMVI) și încă 20 de milioane din Facilitatea tematică BMVI pentru o distribuție geografică mai extinsă. Aceste fonduri vor sprijini Estonia cu 19,4 milioane EUR, Finlanda cu 50 de milioane EUR, Letonia cu 17 milioane EUR, Lituania cu 15,4 milioane EUR, Polonia cu 52 de milioane EUR și Norvegia cu 16,4 milioane EUR pentru modernizarea echipamentelor electronice de supraveghere, îmbunătățirea rețelelor de telecomunicații, desfășurarea de echipamente mobile de detectare și combaterea intruziunilor cu drone, asigurând astfel cunoașterea situației în timp real și sporind mobilitatea patrulelor de frontieră.

  • stabilirea contextului juridic: Statele membre au obligația de a proteja frontierele externe ale UE. În același timp, acestea trebuie să respecte drepturile fundamentale și principiul nereturnării. Având în vedere natura gravă și persistența amenințării la adresa securității UE și a integrității teritoriale a statelor membre la frontierele externe ale UE cu Rusia și Belarus, statele membre pot invoca dispozițiile tratatului pentru a merge, în mod excepțional și în condiții stricte, mai departe decât ceea ce prevede legislația secundară a UE sub controlul Curții de Justiție. Aceasta ar putea include măsuri care ar putea implica interferențe grave cu drepturile fundamentale, cum ar fi dreptul la azil și garanțiile conexe, sub rezerva cerințelor prevăzute în Cartă. Comunicarea de astăzi subliniază condițiile pentru astfel de măsuri, care trebuie să fie proporționale, limitate la ceea ce este strict necesar în cazuri clar definite și temporare.

  • intensificarea cooperării cu Uniunea și cu alte state membre: Comisia încurajează statele membre să evalueze cu atenție toate interesele în joc și să utilizeze toate posibilitățile oferite de ordinea juridică a Uniunii atunci când iau măsuri excepționale pentru a face față atacurilor hibride cauzate de transformarea migrației în arme. În lumina principiului cooperării loiale, statele membre sunt invitate să coopereze strâns cu Uniunea și cu alte state membre. Coordonarea între statele membre învecinate este, de asemenea, necesară pentru a asigura coerența și eficacitatea oricărei acțiuni.

(Citește și: Polonia suspendă dreptul la azil, pentru a limita imigrația ilegală dinspre Belarus)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: