17 decembrie, 2024

Comisia Europeană a declanșat luni inițierea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere a României pentru transpunerea incorectă a Directivei privind creditele ipotecare.

Scopul directivei este de a crea o piață unică eficientă și competitivă pentru consumatori, creditori și intermediarii de credite, cu un nivel ridicat de protecție a consumatorilor în domeniul creditelor ipotecare, menționează un comunicat al Comisiei.

Directiva impune ca intermediarii de credite autorizați în alte state membre să își poată desfășura activitatea în România, fie de la distanță, fie prin intermediul unei sucursale locale.


Aceștia pot lucra pe baza autorizării lor în statul membru de origine și fără nicio autorizație sau înregistrare suplimentară din partea autorităților române.

Comisia consideră că România nu a transpus în mod corespunzător aceste aspecte ale Directivei privind creditele ipotecare.

În consecință, Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere României, care din acest moment are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie.

Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Problemele care au impus elaborarea Directivei


Autoritățile europene au identificat o serie de probleme pe piețele ipotecare din Uniune legate de practicile iresponsabile de împrumut și de posibilitățile participanților la piață, inclusiv ale intermediarilor de credite și ale instituțiilor non-bancare de a avea un comportament iresponsabil.

Printre acestea se numără probleme legate de credite într-o monedă străină, pe care consumatorii le-au contractat în acea monedă pentru a profita de rata dobânzii avantajoasă oferită, însă fără să dețină informații adecvate despre riscul ratei de schimb valutar pe care îl implică aceste împrumuturi sau o înțelegere a acestuia.

Respectivele probleme sunt determinate de deficiențele pieței și ale reglementărilor, dar și de alți factori, de exemplu climatul economic general și nivelul scăzut de cultură financiară.

Alte probleme includ ineficiența, neconcordanța sau inexistența regimurilor pentru intermediarii de credite și instituțiile non-bancare care oferă credite pentru bunuri imobile rezidențiale.

Problemele identificate pot avea efecte colaterale semnificative la nivel macroeconomic, pot fi în detrimentul consumatorilor, pot constitui obstacole economice sau juridice în calea activității transfrontaliere și pot crea condiții de concurență inegale între actorii de pe piață.

Pentru a facilita crearea unei piețe interne a contractelor de credit pentru bunuri imobile care să ofere un grad ridicat de protecție a consumatorilor și pentru a asigura faptul că consumatorii care doresc să încheie asemenea contracte pot face acest lucru având siguranța că instituțiile cu care au relații acționează în mod profesionist și responsabil, este nevoie de crearea unui cadru armonizat în mod corespunzător la nivelul Uniunii în mai multe domenii, ținându-se seama de diferențele dintre contractele de credit generate, în special, de diferențele naționale și regionale de pe piața bunurilor imobile rezidențiale.

Directiva ar trebui, prin urmare, să dezvolte o piață internă mai transparentă, eficientă și competitivă, prin contracte de credit coerente, flexibile și echitabile pentru bunuri imobile, promovând totodată practici sustenabile de împrumut și incluziunea financiară și asigurând astfel un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

(Citește și: Volumul creditelor ipotecare a crescut în T1 cu 29% față de T1/2023. Creștere cu 19% și a locuințelor vândute)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: