22 decembrie, 2017

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor Justiției a amânat discutarea codurilor penale până în ianuarie, după ce primul pachet legislativ a fost deja adoptat în ambele camere și trimis la promulgare.

Discuțiile vor fi reluate în ultima săptămâna din ianuarie, pe amendamentele ce trebuie depuse până pe 15 ianuarie.

Aceste modificări sunt făcute printr-un proiect cu amendamente la Codul Penal și la Codul de procedură penală, precum și prin mai multe proiecte separate, tot ale parlamentarilor PSD, cu propuneri pentru înlocuirea câte unui articol din respectivele reglementări.


Într-o singură zi, de exemplu, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a înregistrat patru proiecte în două zile.

De asemenea, tot social – democrații au depus o propunere de modificare a Legii 176/2010privind integritatea funcţiilor şi demnităţilor publice, în sensul introducerii unui termen de prescripţie de trei ani pentru conflictul de interese şi incompatibilităţi.

Imediat după aflarea amendamentelor propuse de PSD și ALDE, intențiile majorității guvernamentale au fost criticate dur și cu argumente, de Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetul General, CSM, Forumul Judecătorilor și, individual, pe Facebook, de mai mulți magistrați, judecători sau procurori.

Ei au explicat că directiva europeană invocată de coaliție (Directiva pentru respectarea prezumției de nevinovăției și a dreptului de participa la proces) este deja aplicată în România, dar este acum folosită ca pretext pentru reformulări ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală concepute special pentru a-i salva pe politicieni de dosarele penale pe care le au.


Reglementările vizează însă toate infracțiunile, ceea ce înseamnă că ele se vor aplica pe toate infracțiunile și vor afceta grav toată societate.

Se sacrifică dreptul victimelor și chiar ordinea socială, doar pentru a fi salvați niște politicieni, au explicat mai mulți specialiști din domeniu. Vor fi puse în pericol ordinea publică și siguranța cetățenilor, mai avertizează magistrații, dacă amendamentele puterii vor ajunge lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: