8 martie, 2018

Comisia Europeană s-a răzgândit și a anunțat marile companii din sectorul tehnologiei precum Amazon, Google sau Facebook că opţiunea sa favorită de a reforma taxarea afacerilor online ar fi o nouă metodă de impozitare a profiturilor, mai degrabă decât a veniturilor, potrivit Reuters.

Propunerea a fost salutată de industria de profil, mai ales că Reuters dezvăluise cu o săptămână în urmă un proiect al CE de taxare pe venit a companiilor digitale, apărut în urma nemulțumirii guvernelor celor mai mari țări UE, care spun că giganții digitali plătesc prea puțin, pentru că redirecționează profitul spre țările cu regimuri fiscale legere, precum Luxemburg și Irlanda.

Proiectul iniţial prevedea o taxă temporară ar putea fi de 1-5% din veniturile brute, iar aceasta ar fi aplicată companiilor cu venituri de peste 750 de milioane de euro (922 milioane dolari) la nivel mondial şi cu venituri din operaţiuni digitale de cel puţin 10 milioane de euro pe an.


Taxarea temporară a veniturilor a fost avută în vedere după ce a devenit clar că ar urma negocieri de durată pe marginea variantei care avea în vedere o soluţie structurală cu taxarea profiturilor obţinute din activităţi digitale în ţările unde sunt obţinute. În prezent, aceste profituri sunt impozitate în ţările unde sunt înregistrate sediile principale ale companiilor respective.

Comisia s-a răzgândit, în cele din urmă și, va publica proiectul final în 21 martie, după ce a organizat o întâlnire miercuri, la Bruxelles, cu reprezentanţii companiilor de tehnologie, între care Amazon, Google şi Facebook.

Companiile au anunţat că preferă o soluţie bazată pe taxarea profiturilor, care ar proteja startup-urile, a spus un oficial al Comisiei, după întâlnire.

Deși a menționat că niciuna dintre opțiuni nu este exclusă, oficialul citat de Reuters a adăugat că dorințele companiilor au fost ascultate și că varianta inițială a proiectului va fi substanțial schimbată.


Propunerea de taxare a veniturilor este respinsă în mare parte de companiile care lucrează cu marje scăzute şi care de obicei plătesc taxe foarte scăzute sau chiar deloc pentru că profiturile sunt mici.
Grupul de comerţ online Amazon ar putea fi una dintre companiile cele mai afectate de o astfel de măsură.

Unele companii americane ar putea, totuşi, să compenseze taxele mai mari plătite în statele UE cu facturile fiscale din SUA. În condiţiile în care reforma fiscală din SUA obligă multinaţionalele să plătească un impozit global de 10,5% pe profitul din străinătate, multinaţionalele ar putea să îşi transfere domiciliile fiscale în UE, unde costurile sunt mai reduse faţă de cele din SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: