Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri închiderea procedurii disciplinare de deficit excesiv, deschisă în urmă cu opt ani împotriva Greciei, potrivit Reuters.
Măsura este un pas important pentru reintrarea Greciei pe pieţele internaţionale de euro-obligaţiuni.
Chiar dacă Grecia se află încă sub incidenţa unui plan de asistenţă financiară până în 2018, măsura CE răsplăteşte eforturile autorităţilor de la Atena şi performanţele economiei.
Bugetul Greciei a înregistrat un excedent de 0,7% anul trecut şi este de aşteptat ca deficitul de anul acesta să fie de numai 1,2%. Deficitul Greciei a fost redus de la un vârf de 15,1% din PIB în 2009.
Estimările CE prevăd o creștere de 2,1% a economiei Greciei în 2017, peste media Zonei Euro, inclusiv cu prețul unei rate a șomajului de 21,7% în aprilie, cea mai ridicată din UE.
Închiderea procedurii de deficit excesiv mai trebuie confirmată de guvernele țărilor membre ale UE, dar este de natură să reducă maimult presiunea asupra Atenei, după ce creditorii din Zona Euro au deblocat un nou împrumut punte de 8,5 miliarde de euro săptămâna trecută, ca parte a programului de asistență de 86 de miliarde de euro.
Grecia trebuie să menţină un surplus primar, care exclude plata datoriilor, la 3,5% din PIB până în 2022 şi să îl stabilizeze la aproximativ 2% pe termen mediu, potrivit termenilor programului de asistenţă.
„Recomandarea noastră de a închidere procedura de deficit excesiv este încă un semnal pozitiv de stabilitate financiară şi relansare economică a Greciei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Decizia CE era așteptată de piețe și este în măsură să ajute Grecia să pregătească noi emisiuni de titluri de stat, după ce guvernul elen a fost absent pe piață din 2009 încoace, cu excepția anului 2014, când au avut loc două emisiuni test.
Grecia ar putea testa din nou piețele cu o nouă emisiune în următoarele săptămâni, potrivit investitorilor și bancherilor citați de Reuters. De asemeni, creditorii Greciei încurajează guvernul grec în acest sens.
Anunţul Bruxellesului este important pentru stabilitatea financiară în Uniunea Europeană. După ieşirea Greciei din procedura de deficit excesiv, doar trei state membre UE se mai află sub acest regim: Franţa, Spania şi Marea Britanie, după ce în 2011 erau 24 de ţări, ca urmare a crizei financiare.
Guvernul francez a asigurat CE că va reduce deficitul său bugetar suuub 3% din PIB, limita maximă admisă.
Un răspuns
Grecia pare sa-si revina.
Deci, se poate, cu ajutorul tarilor din UE, sa mentii o economie sanatoasa.
UE ar trebui sa si preintampine – cazul Romaniei – chiar daca noi nu facem parte din zona euro.
Dezechilibrul financiar al unei tari influenrteaza negativ si celelalte tari; nu mi se pare o actiune concreta a Bruxellului pentru stoparea hemoragiei financiare initiata de guvernele psd.