13 noiembrie, 2017

Comisia Europeană a înființat luni un Grup de experți la nivel înalt privind știrile false, grup care va fi format din reprezentanți ai mediului academic, ai platformelor on-line, ai presei de știri și ai organizațiilor societății civile.

De asemenea, a fost lansată o consultare publică privind știrile false și dezinformarea on-line, urmând ca lucrările Grupului și rezultatele consultării publice să fie integrate într-o strategie europeană de combatere a proliferării știrilor false.

Strategia urmează să fie prezentată în primăvara anului viitor.

Comisia așteaptă părerile publicului până în februarie

  • Consultarea publică va fi deschisă participării până la mijlocul lunii februarie.
  • Ea se adresează cetățenilor, platformelor de comunicare socială, organizațiilor de știri (posturi de televiziune și radio, presă scrisă, agenții de presă, presă on-line și verificatori ai veridicității informațiilor), cercetătorilor și autorităților publice.
  • Comisia dorește să afle ce cred respondenții că se poate face la nivelul UE pentru a le oferi cetățenilor instrumente eficiente de identificare a informațiilor verificate și credibile, care să le permită în același timp să se adapteze rapid la provocările erei digitale.

Consultarea are trei componente principale:

  1. Delimitarea problemei – cum sunt percepute știrile false de către cetățeni și părțile implicate, în ce măsură publicul este conștient de acțiunile de dezinformare on-line, câtă încredere are în diferite mijloace mass-media.
  2. Evaluarea măsurilor luate deja de platforme, presa de știri și organizațiile societății civile pentru a combate răspândirea știrilor false în mediul on-line; formularea pozițiilor privind rolurile și responsabilitățile părților implicate.
  3. Identificarea eventualelor măsuri care ar putea să consolideze accesul publicului la informații verificate și fiabile și să împiedice răspândirea dezinformării on-line.

Consultarea se referă strict la știrile false și la formele de dezinformare on-line al căror conținut nu este ilegal în sine, motiv pentru care nu sunt acoperite de legislația europeană sau națională în vigoare sau de acțiuni de autoreglementare, precizează un comunicat al CE.

Experții sunt chemați să-și exprime interesul de a deveni membri ai Grupului la nivel înalt

  • Specialiștii în domeniu care doresc să facă parte din Grupul d elucru își pot trimite candidatura până la mijlocul lunii decembrie
  • Grupul își va începe activitatea în ianuarie 2018 și va funcționa timp de câteva luni.
  • Grupul va ajuta Comisia să delimiteze problema, să definească rolurile și responsabilitățile părților implicate, să înțeleagă dimensiunea internațională a fenomenului, să ia act de pozițiile actorilor relevanți și să formuleze recomandări.
  • Pe cât posibil, Grupul ar trebui să includă câțiva reprezentanți din fiecare domeniu de expertiză, atât din mediul academic cât și din rândul societății civile.
  • Comisia vizează o selecție echilibrată a experților.

Inițiativa Comisiei vine în contextul extinderii fenomenului fake news, știri care induc în eroare cititorii în mod intenționat și pun probleme tot mai mari pentru funcționarea democrațiilor.

Răspândirea acestor știri afectează capacitatea publicului de a înțelege realitatea.


Primele demersuri ale Comisiei legate de ce s-ar putea face la nivelul UE pentru a proteja cetățenii au fost făcute anul trecut.

Anul acesta, în iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invita Comisia să analizeze aprofundat situația actuală și cadrul juridic care se referă la știrile false și să examineze posibilitatea unei intervenții legislative pentru a limita diseminarea și răspândirea conținutului fals.

Comisia a confirmat că aceasta este o prioritate și a inclus inițiativa împotriva știrilor false on-line în programul său de lucru pentru 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: