12 mai, 2020

Comisia Europeană a selectat marți opt proiecte de cercetare la scară largă pentru dezvoltarea de tratamente și metode de diagnosticare pentru noul coronavirus, în cadrul unei cereri accelerate de propuneri lansate de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat.

Dintre cele opt proiecte finanțate în cadrul cererii de propuneri IMI, cinci se axează pe metode de diagnosticare și trei pe tratamente.

Cele care se axează pe instrumentele de diagnosticare intenționează să dezvolte dispozitive care pot fi utilizate oriunde, cum ar fi în cabinetele medicale sau în propria casă a pacientului și pot produce rezultate rapide în 14-40 minute.

Celelalte proiecte, care se vor concentra asupra dezvoltării de tratamente, vor lucra în principal la actuala pandemie de coronavirus, însă vor depune eforturi considerabile în ceea ce privește pregătirea pentru viitoare epidemii.

În total, aceste proiecte reunesc 94 de organizații, cum ar fi universități, organizații de cercetare, întreprinderi și organisme publice. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă peste 20 % din participanți și vor primi 17 % din buget.

Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI) este un parteneriat public-privat între Comisia Europeană și industria farmaceutică reprezentată de Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). Scopul său este de a îmbunătăți sănătatea prin accelerarea dezvoltării medicamentelor inovatoare și accesul pacienților la acestea, în special în zonele în care există o necesitate medicală sau socială nesatisfăcută.

Cele opt proiecte selectate marți fac parte din răspunsul european comun la pandemia de coronavirus pe care Comisia îl coordonează încă de la începutul crizei.


La 4 mai, Comisia a angajat în total 1,4 miliarde euro cu ocazia evenimentului donatorilor intitulat Răspunsul mondial la coronavirus, din care 1 miliard este alocat prin Orizont 2020 și are ca scop elaborarea de vaccinuri, noi tratamente și metode de diagnosticare pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Din ianuarie 2020, Comisia a mobilizat un total de 352 de milioane euro în cadrul programului Orizont 2020. Aceasta include, printre altele, 48,2 milioane acordate unui număr de 18 proiecte de cercetare care au început deja să lucreze la pregătirea și răspunsul în caz de epidemii, teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, noi tratamente și noi vaccinuri.

Pentru a finanța un număr mai mare de propuneri de înaltă calitate, Comisia și-a majorat angajamentul la 72 de milioane euro (față de cele 45 de milioane euro prevăzute inițial) din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare.

45 de milioane euro vor fi furnizate de industria farmaceutică, partenerii IMI asociați și alte organizații implicate în proiecte, totalul investițiilor ridicându-se astfel la 117 milioane EUR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: