Comisia a propus Consiliului să inițieze o procedură de deficit excesiv pentru România și a adoptat o recomandare adresată Consiliului de stabilire a cerințelor de ajustare.
Deficitul bugetar al României ar trebui să scadă gradual în următorii trei ani, până la nivelul de 2,8% din PIB în 2022.
Recomandarea propusă de Comisie prevede ca România să urmeze o traiectorie de ajustare durabilă și credibilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu, se arată într-un comunicat transmis miercuri de executivul european.
”Deciziile de astăzi se succed adoptării Raportului Comisiei privind articolul 126 alineatul (3), în care s-a constatat că România nu a respectat criteriul deficitului prevăzut în tratat, fiind astfel justificată inițierea unei proceduri pentru deficit excesiv. Comitetul economic și financiar a fost de acord cu această evaluare în avizul său din 24 februarie 2020. Următoarea etapă constă în decizia Consiliului cu privire la existența unui deficit excesiv în România și adoptarea recomandării acestuia privind traiectoria de ajustare și termenul-limită la care România ar trebui să pună capăt situației”, arată Comisia Europeană.
Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu, a precizat că executivul european a acceptat planul de redresare propus de Guvern.
”Am negociat cu CE în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat de CE, ceea ce înseamnă că cei de la CE au încredere în acest Guvern”, a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% din PIB agreată cu UE.
Recomandările Comisiei
O ajustare ”credibilă și sustenabilă” a deficitului bugetar ar fi, în opinia Comisiei, reducerea acestuia la 3,4% din PIB anul viitor, respectiv la 2,8% din PIB în 2022. Această evoluție ar fi posibilă în situația în care cheltuielile bugetare înregistrează o creștere de 5,5% în 2021 și 2022.
Pentru acest an, ținta de deficit agreată de CE este de 3,6% din PIB și presupune un avans al cheltuielilor bugetului general consolidat de 8,2%.
”Atingerea acestor ținte va presupune, cel mai probabil, reanalizarea legislației privind creșterea pensiilor și alte măsuri care duc la creșterea deficitului”, se arată în documentele publicate de Comisie.
Autoritățile din România trebuie să prezinte progresele înregistrate la fiecare șase luni, până la corectarea deficitului excesiv, care ar trebui să aibă loc în 2022.