14 iulie, 2021

Comisia Europeană a anunțat miercuri un pachet gigantic de legi menite să garanteze atingerea obiectivelor de mediu auto-impuse de UE: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și neutralitate climatică până în 2050.

Pachetul legislativ aduce creșterea costului utilizării combustibililor poluanți și implică o revizuire (cu ținte asumate) a modului în care oamenii conduc, își izolează casele, produc materiale și materii prime sau își gestionează pădurile și terenurile.


Unul dintre anunțurile principale pune capăt vânzării de mașini noi echipate cu motoare termice – pe benzină și diesel – până în 2035.

Pentru ca posesorii de mașini electrice să aibă unde să le încarce, statele membre vor trebui să se asigure că există stații de încărcare la fiecare 60 km pe autostradă. La minim 150 km vor trebui să existe stații de alimentare cu hidrogen.

(Citiți și: Bruxelles pregătește certificatul de deces al motoarelor cu combustie internă”)

Un total de 16 documente stabilesc obiective mai mari pentru:

  • eficiență energetică, surse regenerabile și renovări;
  • extinde piața certificatelor de emisii de carbon pentru a acoperi transportul maritim și întărește cerințele pentru sectoarele energie și industrie;
  • instituie un sistem separat de comercializare a cotelor de emisii pentru sectoarele transportului rutier și al clădirilor;
  • aplică o nouă taxă pe carbon la frontiere asupra importurilor poluante.

Parte a planului, Bruxelles va crea și un fond social pentru a proteja gospodăriile sărace și vulnerabile de creșterea prețurilor la combustibil, pe fondul îngrijorărilor legate de implicațiile politico-sociale ale măsurilor decise.


Multe dintre propuneri s-au confruntat deja cu opoziția guvernelor și a societății civile, îngrijorate de impactul creșterii prețurilor la combustibil și de o posibilă reacție publică.

Comisia va trebui să-și apere poziția în negocierile dintre Consiliu și Parlamentul European, care vor stabili modul în care UE pune în aplicare legile propuse de Comisie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: