15 martie, 2021

Vânzările de arme la nivel global se situează în perioada 2016-2020 la același nivel ca cel înregistrat între 2011-2015. Creșteri substanțiale ale cifrelor de vânzări au înregistrat trei dintre primii cinci exportatori de arme – SUA, Franța și Germania, în vreme ce scăderea exporturilor de arme din Rusia și China au fost cele care au determinat stagnarea volumului global.

Peste o treime din armele vândute în întreaga lume în ultimii cinci ani au provenit din Statele Unite, iar importurile de armament în Orientul Mijlociu au crescut cu 25% față de perioada 2011-2015, principalii cumpărători fiind Arabia Saudită (+61%), Egipt (+136%) și Qatar (+361%), arată studiul publicat luni de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI).


Potrivit datelor SIPRI, este pentru prima oară din perioada 2001-2005 când volumul comerțului cu arme nu crește față de perioada anterioară, totuși transferurile internaționale de arme rămân aproape de cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece.

„Este prea devreme pentru a putea spune dacă perioada de creștere rapidă a transferurilor de arme din ultimele două decenii s-a încheiat. De exemplu, impactul economic al pandemiei Covid-19 ar putea determina unele țări să își reevalueze importurile de armament în următorii ani. Cu toate acestea, chiar și la apogeul pandemiei în 2020, mai multe țări au semnat contracte mari pentru arme majore”, este citat în studiu Pieter D. Wezeman, cercetător principal în cadrul programului SIPRI pentru arme și cheltuieli militare.

De precizat: Datele SIPRI arată volumul tranzacțiilor, nu valoarea acestora. Bazele de date nu includ contractele de armament ușor și sunt alcătuite din surse publice.

Top 5 exportatori: Cresc exporturile SUA, Franței și Germaniei, scad cele din Rusia și China

Statele Unite rămân cel mai mare exportator de armament din lume, cu o cotă de piată crescută de la 32 la 37% în perioada 2016-2020. SUA au vândut armament în 96 de țări, aproape jumătate din volumul de vânzări (47%) fiind direcționat către Orientul Mijlociu.


Arabia Saudită a fost clientul preferat al SUA, aceasta figurând ca destinație a 24% din totalul exporturilor americane de armament. Creșterea de 15% a volumului de vânzări de armament înregistrată de SUA între perioadele 2011-2015 și 2016-2020 a adâncit decalajul dintre SUA și al doilea cel mai mare exportator de armament, Rusia.

(Citiți și: ”DOCUMENT – Raport SIPRI / Efectele crizei din Ucraina: Cheltuielile militare ale statelor est-europene au crescut”)

Un trend similar de creștere între perioadele 2011-2015 și 2016-2020 au înregistrat și al treilea și al patrulea exportator de armament:

Franța și-a crescut exporturile de armament cu 44% și are o cotă globală de piață de 8,2% în ultimii 5 ani. India, Egipt și Qatar au cumpărat împreună 59% din exporturile de armament francez.

Germania și-a crescut exporturile cu 21% și are o cotă globală de piață de 5,5%. Principalele piețe de desfacere a armamentului german sunt Coreea de Sud, Algeria, Egipt.

Rusia și China și-au văzut exporturile de armament scăzând consistent. Exporturile de armament din Rusia au scăzut cu 22% față de perioada analizată anterior. Aproape 90% din această scădere este datorată scăderii majore (cu 53%) a exporturilor către India.

Exporturile Chinei, locul 5 în clasamentul mondial al vânzătorilor de armament, au scăzut cu 7,8% față de perioada analizată anterior. În ultimii 5 ani, cota de piață a Chinei a fost, în ceea ce privește exporturile globale de armament, de 5,2%. Pakistan, Bangladesh și Algeria sunt cei mai mari clienți de armament chinez.

Alte constatări notabile:

  • Cea mai mare creștere a importurilor de armament este observată în Orientul Mijlociu.
  • Importurile Turciei de armament au scăzut cu 59% față de perioada 2011-2015. Principalul motiv: oprirea livrărilor de armament american după ce Ankara a achiziționat sisteme defensive din Rusia. Pe de altă parte, Turcia își crește producția internă de armament
  • India și-a diminuat cu 33% importurile de armament între 2011-2015 și 2016-2020. Scăderea, afirmă SIPRI, poate fi pusă, în parte, pe seama procedurilor de achiziție foarte complicate din India, dar și a dorinței de reducere a dependenței față de Rusia.
  • Exporturile de armament produs în Marea Britanie au scăzut cu 27% în vreme ce exporturile Israel au crescut cu 59% față de perioada analizată anterior.
  • Importurile de armament în Africa au scăzut cu 13% față de perioada 2011-2015.
  • China este cel mai mare importator de armament din Asia de Est, primind 4,7% din armele vândute între 2016-2020.
  • Armenia și Azerbaijan își cresc capacitățile de apărare. Între 2016 și 2020, Armenia a importat 94% din armament din Rusia, Azerbaijan a importat 69% din armament din Israel.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: