Social-democrații, Verzii și FDP au anunțat miercuri că noua coaliție de guvernare a celor trei partide va milita pentru transformarea UE într-un stat. Potrivit Euractiv, acordul de coaliție prezentat miercuri afirmă că noul guvern va folosi dezbaterile în curs ale Conferinței privind viitorul Europei ca punct de plecare pentru reformarea UE.
În viziunea coaliției germane de guvernare, cel puțin asta scrie în acordul de coaliție asumat de cele 3 partide, Conferința privind viitorul Europei ar trebui să prefigureze un proces constituțional la finalul căruia ar trebui să apară un stat federal european. „O Europă suverană este cheia politicii noastre externe”, a spus miercuri Olaf Scholz, care cel mai probabil va fi instalat cancelar al Germaniei în a doua săptămână a lunii decembrie.
„Fiind o țară puternică din punct de vedere economic și cea mai populată din inima Europei, este misiunea noastră să oferim, să susținem și să promovăm o Europă suverană”, a precizat Olaf Scholz.
Coaliția de guvernare are în vedere și consolidarea Parlamentului European, prin acordarea dreptului de inițiativă legislativă, privilegiu rezervat în prezent doar Comisiei Europene. Ideea este pe placul Parlamentului European, care își dorește de ceva vreme acest atribut.
Udo Bullmann, cel care a condus echipa SPD în negocierile de coaliție care au vizat capitolul afaceri europene, a subliniat că propunerea este un „semnal” puternic asupra modului în care cele trei partide doresc să dezvolte în continuare Uniunea Europeană. Sunt necesari pași suplimentari de integrare, pe care „timpul îi cere” și „oamenii îi așteaptă”, a spus Udo Bullmann.
Deși este încă un drum lung și dificil în a convinge toate statele membre să participe la un proces constitutiv al ”Federației UE”, coaliția guvernamentală germană spune că va încerca să exploateze potențialul procedurilor existente.
Consiliul UE – format din miniștrii statelor membre UE – decide în general pe bază de consens, chiar dacă tratatele ar permite votul cu majoritate calificată. În domeniile în care este deja posibil, „dorim să folosim majoritatea calificată în Consiliu”, a declarat Udo Bullmann.
Alte subiecte firbinți pe agenda coaliției
În materie de politică externă, un alt subiect fierbinte în acordul de coaliție german este îndepărtarea de abordarea conciliantă a cancelarului în funcție Angela Merkel față de încălcarea statului de drept, sesizată în acest moment în Ungaria și Polonia.
Coaliția de guvernare germană va solicita Comisiei Europene să utilizeze mai rapid și mai riguros instrumentele existente pentru protejarea statului de drept. Nicola Beer, negociatorul FDP al secțiunii Europa din acordul de coaliție, a anunțat că „toți cei care s-au alăturat clubului european s-au angajat să adere la regulile clubului, iar aceasta include cu siguranță independența justiției”.
În plan intern, viitorului guvern condus de Olaf Scholz promite, printre altele, legalizarea canabisului. Va fi introdusă vânzarea „către adulți în scopuri recreative” în magazinele autorizate. Coaliția de guvernare va monitoriza măsura și o va revizui peste patru ani.
De asemenea, viitorul guvern de la Berlin își propune să elimine treptat cărbunele până în 2030 și să aibă cel puțin 15 milioane de mașini electrice care să circule pe drumurile nemțești până la finalul acestui deceniu.
Noua coaliție țintește ca 80% din energia electrică să provină din surse regenerabile până în 2030. Totodată, guvernul Scholz va căuta să folosească 2% din teritoriul Germaniei pentru energie eoliană și se va concentra și pe energia pe bază de hidrogen.
O altă măsură care ține capul de afiș al multor dezbateri în spațiul public din Germania este creșterea salariului minim la 12 euro pe oră. Totodată, guvernul Scholz are în plan să construiască alte 400.000 de apartamente noi în fiecare an, dintre care un sfert să fie etichetate drept locuințe sociale, pentru a face față crizei imobiliare din Germania.